Yeni Birlik Gazetesi
55,0826 %0.12
64,2327 %0.2
33,5131 %-0.2
3.076.000 %0.8
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Ankara kirazında bu yıl umut verici rekolte: 80 ton bekleniyor

Ankara kirazında bu yıl umut verici rekolte: 80 ton bekleniyor

Ankara'daki kiraz üreticileri, geçen yıl yaşanan donun etkilerine rağmen bu yıl 80 tonluk hasat bekliyor.

Ankara'da geçen yıl yaşanan zirai don nedeniyle büyük kayıplar yaşayan kiraz üreticileri, yeni sezonda umut verici bir rekolte ile karşımıza çıkıyor. Çubuk ilçesine bağlı Kuruçay köyünde kiraz hasadı başladı ve bu yıl **70-80 ton** arasında rekolte bekleniyor.

Geçen yılın etkileri hissediliyor:

Geçmişte ‘Uluçay’ olarak bilinen köy, su kaynaklarının azalması nedeniyle bugünkü adını almış. Üreticiler, geçen yıl yaşanan don olayının kiraz ağaçlarını olumsuz etkilediğini vurguluyor. Kuruçay Köy Dernek Başkanı Lokman Öztürk, "Geçen sene büyük bir don oldu. Bu olaydan dolayı meyvelerimiz dona tutulduğunda ağaçlar 3-4 senede kendisini zor toparlıyor" dedi. Üreticiler, kayıplara rağmen, yine de güzel ve sağlıklı kirazlar elde ettiklerini belirtiyor.

Kirazın özellikleri ve değeri:

Öztürk, Çubuk kirazının yıllar içerisinde aşılama yöntemiyle geliştirilerek bölgeye özgü bir ürün haline geldiğini söyledi. Çubuk’ta yetişen kiraz çeşitleri, bölgedeki geleneksel yöntemlerle bir araya getirilmiş. Kiraz, ayrıca şurup, reçel ve marmelat gibi farklı ürünlerle değerlendiriliyor. Kiraz sapının da özellikle eklem rahatsızlıklarına yönelik kullanıldığını ifade eden Öztürk, kirazın hasadının büyük emek gerektirdiğini vurguladı.

Köy genelinde yaklaşık 200 dönüm alanda kiraz üretimi yapan Öztürk, "Hasat aile bireyleriyle birlikte yapılıyor. Bu yıl kiraz hasat sürecinin yavaş yavaş başladığını ve Temmuz'un 15'inde meyvelerin kızarmaya başladığını belirtti. Hasat işlemleri oldukça titiz bir şekilde yapılıyor ve ürünler hızlı bir şekilde büyük şehirlere sevk ediliyor.

Kiralama, paketleme işlemleri tamamlandıktan sonra, kirazın fiyatları kalite durumuna göre **100 ila 150 lira** arasında değişiyor. Öztürk, üreticilerin en büyük sorunlarından birinin yüksek ilaç maliyetleri olduğunu aktararak, üreticilerin kiraz ağaçlarına oldukça dikkatle baktığını aktardı.

Bölgedeki kiraz üreticileri için en önemli ihtiyaçlardan biri de soğuk hava deposu. Öztürk, sağlıklı muhafaza ve pazarlama sürecinin kolaylaşması için cinsine göre yaklaşık **100 ton kapasiteli** bir soğuk depo yapılmasını istediklerini belirtti. Böyle bir yatırım, hem ürün kaybını önleyecek hem de alıcıların doğrudan köyden ürün temin edebilmesine imkan sağlayacak.

GEÇEN SENE ZİRAİ DON NEDENİYLE VERİMDE DÜŞÜŞ YAŞAYAN ANKARALI KİRAZ ÜRETİCİLERİ, YENİ SEZONDA 80...

GEÇEN SENE ZİRAİ DON NEDENİYLE VERİMDE DÜŞÜŞ YAŞAYAN ANKARALI KİRAZ ÜRETİCİLERİ, YENİ SEZONDA 80 TON REKOLTE BEKLİYOR.