Avrupa Birliği tescilli meşhur Araban sarımsağında beklenen yeşil firik hasadı, bölgeyi etkisi altına alan sağanak yağışlar ve mevsim normallerinin altındaki hava sıcaklıkları nedeniyle ertelendi.
Gaziantep’in tarım merkezlerinden Araban Ovası’nda, her yıl nisan ayının ortalarında hareketlenen sarımsak tarlalarında bu sezon sessizlik hakim. Binlerce dönümlük arazide ekimi yapılan ve bölgenin en önemli ekonomik değerlerinden biri olan sarımsakta, yeşil firik hasadı için tüm hazırlıklar tamamlanmasına rağmen doğa koşulları üreticiye engel oldu.
Çamur deryasına dönen tarlalar
Bölgedeki üreticilerden Tahir Öztürk, aralıksız devam eden yağışların tarımsal faaliyetleri zorlaştırdığını belirtti. Öztürk, tarlaların çamur batağına dönmesi nedeniyle traktörlerin dahi hareket etmekte güçlük çektiğini ifade ederek, "Yabancı ot ilaçlaması için tarlaya giren araçlarımız çamura saplanıyor. Hasat makinelerimizi tarlaya sokmamız şu an için mümkün görünmüyor" açıklamasında bulundu.
Kalite ve rekolte beklentisi yüksek
Yağışların hasat takvimini geciktirmesine rağmen çiftçinin yüzü gülüyor. Olumsuz hava koşullarının ürünün verimine zarar vermediğini, aksine kaliteyi artırdığını vurgulayan Öztürk, "Geçen yıllara kıyasla bu yıl hem rekoltede hem de kalitede ciddi bir artış bekliyoruz. Yağışlar bizi biraz bekletse de ürünümüzün bereketli olması tesellimiz oldu" dedi.
Üreticiler, hava sıcaklıklarının yükselmesi ve toprak zemininin kurumasıyla birlikte vakit kaybetmeden hasat mesaisine başlamayı hedefliyor.