BEBKA ve Bursa OSB iş birliğiyle düzenlenen Sinerji Çalıştayı, sanayi kuruluşlarını döngüsel ekonomi çatısı altında buluşturarak üretim süreçlerinde verimliliği artırmayı hedefliyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), Bursa Organize Sanayi Bölgesi ile birlikte kritik bir adım attı. Bursa Endüstriyel Simbiyoz Programı kapsamında gerçekleştirilen Sinerji Çalıştayı, sanayide atık yönetimini bir maliyet unsuru olmaktan çıkarıp, ekonomik bir kazanca dönüştürmeyi amaçlayan stratejik bir buluşmaya ev sahipliği yaptı.
Sürdürülebilir üretim için yeni yol haritası
BEBKA Hizmet Binası’nda düzenlenen etkinlikte, sanayiciler ve sektör temsilcileri üretim süreçlerinden çıkan yan ürünlerin nasıl daha verimli kullanılabileceğini masaya yatırdı. Etkileşimli oturumlar sayesinde firmalar, kendi tesislerindeki geri kazanım pratiklerini paylaşırken, diğer sektörlerle nasıl bir simbiyoz (ortak yaşam) kurabileceklerini detaylıca inceleme fırsatı buldu.
Rekabetin yeni anahtarı: Yeşil dönüşüm
Çalıştayın açılışında konuşan BEBKA Genel Sekreter Vekili Sabri Bayram, modern sanayide rekabet gücünün artık sadece üretim hacmiyle ölçülmediğine dikkat çekti. Bayram, "Bugün küresel pazarlarda ayakta kalabilmenin yolu; kaynakların verimli kullanımı, karbon ayak izinin azaltılması ve döngüsel ekonomiye uyumdan geçiyor. Endüstriyel simbiyoz, sanayimizin geleceği için artık bir tercih değil, stratejik bir zorunluluktur" ifadelerini kullandı.
İş birliği fırsatları somutlaşıyor
Programın devamında GTE Karbon Sürdürülebilir Enerji ve Danışmanlık A.Ş. tarafından verilen teknik bilgilendirmeler, katılımcıların vizyonunu genişletti. Ardından yapılan yuvarlak masa toplantılarında, farklı sektörlerden gelen firmalar arasında somut iş birliği köprüleri kuruldu. Saha ziyaretleri ve analiz çalışmalarıyla desteklenen bu sürecin, Bursa sanayisinde kaynak verimliliğini üst seviyeye taşıması ve yeşil dönüşüm hedeflerine ivme kazandırması bekleniyor.