Yeni Birlik Gazetesi
54,0262 %0.3
63,0777 %0.19
33,0499 %-0.17
3.000.764 %-1.816
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Ayçiçeği balı sezonu başlarken arıcılıkta verimlilik endişeleri devam ediyor

Ayçiçeği balı sezonu başlarken arıcılıkta verimlilik endişeleri devam ediyor

Kış aylarını Antalya'da geçiren gezgin arıcılar, ayçiçeği balı hasadına başladı. Ancak destek eksikliği, bal kalitesini tehlikeye atıyor.

Kış aylarını Antalya’da geçirerek arıcılık yapan gezgin arıcılar, mayıs ayında Isparta’ya dönerek bal üretim sezonunu açtı. Bahar balı hasadının ardından gelen sedir, geven ve çiçek balı üretimlerinin ardından üçüncü hasat için kovanlar, ayçiçeği tarlalarına taşındı.

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte gezgin arıcılar, kışlatma döneminin ardından Isparta’da üretim sürecine başladı. Haziran sonu ile Temmuz ayında bahar balı hasadı yapılırken, arılar ayçiçeği balı üretimi için gerekli rotalarını değiştirdi. Yılda üç kez bal hasadı yapan arıcılar, bal mumundan elde ettikleri doğal kremlerle de alternatif ürünler sunuyor.

Isparta merkeze bağlı Deregümü köyünde gezgin arıcılık yapan 31 yaşındaki Mustafa Sorkut, bu yıl mayıs ayında etkili olan kar yağışının rekoltede düşüşe neden olduğunu belirtti. Ancak Sorkut, bunun bal kalitesine olumsuz bir etki yapmadığını ifade etti. Sorkut, gezginci arıcılık maliyetlerinin giderek arttığını ve üreticilere verilen desteklerin yetersiz kaldığını vurguladı.

Beş yıl önce arıcılığa iki kovanla başlayan Mustafa Sorkut, şu an 150 kovana ve 70 ana arı üretim kutusuna sahip. Yılda üç kez bal hasadı yapmayı hedeflediklerini belirten Sorkut, ayçiçeği balının protein değeri yüksek bir ürün olduğunu, ayrıca bölge ballarının besin değerinin Anzer balı gibi ünlü markalarla yarışabileceğini ifade etti.

Isparta Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Kılıç ise, birliğe bağlı 950 üye ile birlikte toplamda 250 ton balla üretim yaptıklarını açıkladı. Geçen yılki yüksek rekolteden bahseden Kılıç, bu yıl ise çiçek balında belirgin bir düşüş yaşandığını bildirdi. Ayrıca bal fiyatlarının önceki yıla oranla değişmediğini, ancak rekolte düşerse fiyatlarda artış yaşanabileceğini söyledi.

Arıcıların desteklenmesi gerektiğini savunan Sorkut, "Bal kesinlikle arıcıdan alınmalı, marketlerden değil. Kaliteli bal, arıcıdan alınmalıdır" diyerek, arıcılığın zorluğuna ve gerektirdiği emek ile masrafa dikkat çekti.

ÜRETİCİ MUSTAFA SORKUT VE EŞİ

ÜRETİCİ MUSTAFA SORKUT VE EŞİ

ISPARTA MERKEZE BAĞLI DEREGÜMÜ KÖYÜ İLE BOZANÖNÜ BÖLGESİNDE GEZGİNCİ ARICILIK YAPAN 31 YAŞINDAKİ...