Dünyanın en kaliteli incirlerinin yetiştiği Aydın’da, Aydın Ticaret Borsası tarafından düzenlenen 2026-27 Sezonu Kuru İncir Sektör Toplantısı, sektörün geleceğine dair önemli tartışmalara sahne oldu. Toplantıda, 2026 yılı kuru incir ihracatı masaya yatırılırken, sektörün mevcut sorunları ve çözüm önerileri de gündeme geldi.
Toplantıda sektörel değerlendirmeler yapıldı
Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bahri Erdel, açılış konuşmasında Aydın’ın kuru incir sektöründeki önemine vurgu yaparak, her fırsatta yetkili mercilere sektörün taleplerini ilettiklerini ifade etti. Erdel, 2025-2026 sezonunda ülke genelinde 71 bin 496 ton kuru incir üretildiğini ve bunun 57 bin 716 tonunun Aydın’dan karşılandığını belirtti. Ayrıca, 2025/2026 sezonunda gerçekleştirilen ihracatın 52 bin 440 ton olduğunu ve bunun da 40 bin 360 tonunun ilimize ait olduğunu dile getirdi.
Çözüm odaklı yaklaşımlar ve destekler
Başkan Erdel, sektörde karşılaşılan sorunlara çözüm bulmak amacıyla çeşitli çalışmalara öncülük ettiklerinin altını çizerken, üyelerine sundukları destekleri de anlattı. Laboratuvar ve soğuk hava deposu hizmetlerinde sağladıkları yüzde 50 indirim gibi avantajlar ile üreticilerin yanında olduklarını belirtti. Erdel, ayrıca Yöresel Aydın Platformu ile üyelerin ürünlerini doğrudan tüketiciye ulaştırma çabalarını vurguladı.
Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ayhan Temiz ise, Aydın’ın Türkiye’nin incir üretiminin yaklaşık yüzde 58’ini karşıladığını ve incirin il için önemli bir tarımsal ürün olduğunu açıkladı. Temiz, 2026 yılı için gerçekleştirilecek olan kurutma kereveti dağıtımına dair çalışmaların devam ettiğini bildirdi.
Ayrıca, bu yılın ilk altı ayında incir işleme işletmelerinde toplam 280 denetim gerçekleştirildiği ve uygun olmayan 4 bin 345 kilogram ilek meyvesinin imha edildiği bilgisi verildi. Temiz, bu çalışmaların sektörün kalite ve marka değerini artıracağına inandığını sözlerine ekledi.

DÜNYANIN EN KALİTELİ İNCİRLERİNİN YETİŞTİĞİ AYDIN’IN EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİRİLEN TOPLANTIDA 2026 YILI KURU İNCİR İHRACATI DEĞERLENDİRİLİRKEN, KURU İNCİRİN 2027 ROTASI BELİRLENDİ. SEKTÖR TEMSİLCİLERİNİN KATILDIĞI TOPLANTIDA SORUNLAR VE TALEPLER DE MASAYA YATIRILDI.