Yeni Birlik Gazetesi
55,4625 %0.23
65,1079 %0.35
34,2445 %0.61
4.230.612 %3.04
Yeni Birlik Ekonomi Ayvalık'ta ilk zeytin hasadı dualar ve hayır yemekleriyle başladı

Ayvalık'ta ilk zeytin hasadı dualar ve hayır yemekleriyle başladı

Ayvalık'ta ilk zeytin hasadı, dualar ve hayır yemekleri eşliğinde gerçekleştirildi, bereketli bir sezon dileği edildi.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin Altınova Mahallesi’nde dualar ve hayır yemeğiyle yapılan ilk hasat geleneği yüzyıllardan bu yana aynı tazeliğiyle sürdürülüyor.

Altınova’da; ölümsüzlük ve bereketin simgesi olarak nitelendirilen zeytin ağaçlarından geçimini sağlayan çiftçi, ilk hasada; Ayvalık Müftüsü Mehmet Yiğit ve ekibinin bereket duasının ardından, tatlı ve hasat yemeği geleneğiyle başladı. Ayvalık’ın tanınmış zeytincilerinden Hüseyin Bozkurt’un tarlasında gerçekleşen dualı ilk hasatta, yüz yıllar öncesinden günümüze gelen gelenek bozulmadı.

Zeytin Hasadında İmece Geleneği

Zeytin toplayıcılarının büyük bir şevkle başladıkları hasatta, zeytinler ağaçların dallarından kadın çiftçiler tarafından elle toplandı. Altınova’da; dualar ve imece usulüyle yeni zeytin hasadı sezonuna "merhaba" denildi. Altınova Mahallesi’nde düzenlenen törende rekolte artışı vurgulanırken, protokol üyeleri ve çiftçiler ilk zeytinleri toplayarak sıkılan ilk zeytinyağını tattı.

Toplanan zeytinler Altınova’daki bir fabrikada sıkılarak ilk zeytinyağı elde edilirken, protokol üyeleri bu sezonun ilk ürününü tatma fırsatı buldu.

Destek Mesajları ve Bereket Temennisi

Törende konuşan Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, yeni hasat sezonunun tüm çiftçi ve üreticilere bereketli ve hayırlı olmasını diledi. Ustaoğlu, "Altınova’nın tarımı ve özellikle zeytin üretimiyle ön plana çıkan çok kıymetli bir bölge olduğunu" belirtti.

Balıkesir geneline 12 milyonun üzerinde zeytin ağacının bulunduğuna dikkat çeken Ustaoğlu, "Balıkesir’imizin yıllık ortalama 35 bin ton civarında zeytinyağı üretimimiz oluyor. Tabii bu yıl rekolte çok iyi, daha yüksek oranda olacağını öngörüyoruz. İnşallah çiftçimizin, üreticimizin yüzü güler." diye konuştu.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın da tarım emeğinin zorluğuna dikkati çekerek, hasat sezonunun bolluk ve bereket getirmesini diledi. Akın geleneksel zeytinyağının kalitesine vurgu yaptı ve "Bu bölgemizin Türkiye’nin değil bana göre dünyanın en güzel zeytinyağı." ifadelerini kullandı.

3. kuşak zeytin üreticisi Nuriye Hatice Yeşilkaya da, "Zeytin barıştır, emektir, sağlıktır. O yüzden bu zeytin ağacının altında uzun bir sezonlar yaşayalım." şeklinde konuştu.

İlk hasat ve ilk zeytinyağı sıkım etkinliğinde, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’ın yanı sıra; Ayvalık Kaymakamı Ömer Cimşit, Dikili Kaymakamı Metin Arslanbaş, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri ve kalabalık bir vatandaş grubu hazır bulundu.

Ayvalık'ta ilk zeytin hasadına dua ve hayır yemekli başlangıç

Ayvalık'ta ilk zeytin hasadına dua ve hayır yemekli başlangıç