Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde yaşayan 47 yaşındaki Serkan Doğan, tarımda sürdürülebilirlik ve toprak sağlığı adına dikkat çeken bir başarı hikayesine imza atıyor. Bir dönem iş amacıyla gittiği Bursa’da çalışan Doğan, memleketi Malatya’ya döndükten sonra radikal bir karar aldı. Kimyasal gübrelerin tarım arazilerine uzun vadede geri dönülemez zararlar verdiğini gözlemleyen girişimci, Sütlüce Mahallesi’ndeki evinin bahçesinde solucan gübresi üretimine başladı. 2020 yılında tamamen kendi bahçesindeki meyve ve sebzelerin verimini artırmak amacıyla yola çıkan Doğan, kısa sürede üretim hacmini katlayarak profesyonel bir üreticiye dönüştü.

"Kimyasal Gübreler Toprağı Adım Adım Öldürüyor"
Geleneksel tarım yöntemlerinde kullanılan kimyasalların toprağın doğal yapısını bozduğunu vurgulayan Serkan Doğan, çevre bilincinin önemine dikkat çekiyor. İlk etapta ticari bir kaygı gütmediğini belirten Doğan, süreci şu sözlerle özetliyor:
"Üretime tamamen kendi ihtiyacım için, kimyasalların toprağı öldürdüğünü düşündüğüm için başladım. Ancak kendi bahçemde aldığım olumlu sonuçları gören çevremdeki üreticilerden kısa sürede yoğun talepler gelmeye başladı. Bu organik mucizeyi bir kez deneyen çiftçi, bir daha kimyasal gübreye dönmüyor ve yeniden kapımızı çalıyor. Benim tavsiyem, sürdürülebilir tarım için her çiftçinin evinde ya da işletmesinde solucan gübresi üretebileceği küçük de olsa bir alan ayırmasıdır."
Karanlık Ortam ve Şekerli Formül: Üretimin Püf Noktaları
Organik gübrenin mutfağını da paylaşan üretici, solucanların oldukça hassas ve zahmetli bir bakım süreci gerektirdiğini ifade etti. Hayvan gübresine yaklaşık yüzde 30 oranında yeşillik karıştırarak özel bir "mama" hazırladığını belirten Doğan, bu karışımı fermente ettikten sonra solucanların tüketimine sunduğunu aktardı. Kaliteli bir organik gübre elde etmenin 6 ay ile 1 yıl arasında sürdüğünü söyleyen Doğan, "Bu işin sırrı sabır ve doğru iklimlendirmede saklı. Solucanlar özellikle 15-16 derece sıcaklıktaki karanlık ortamlarda maksimum verimle çalışıyorlar. Beslenme alışkanlıklarında ise şekerli gıdalara karşı ciddi bir düşkünlükleri var" diyerek işin püf noktalarını paylaştı.

Batı İllerinden Yoğun Talep: Yılda 6 Tonluk Dev Kapasite
Kış aylarında artan ısıtma ve iklimlendirme maliyetlerinin üretimi yavaşlattığını, bu nedenle işi şimdilik diğer faaliyetlerinin yanında ek bir gelir kapısı olarak yürüttüğünü belirten Doğan, buna rağmen yıllık 5 ila 6 ton arasında bir üretim kapasitesine ulaştıklarını kaydetti. Özellikle batı illerinde organik tarıma ve doğal beslenmeye olan ilginin çok daha yüksek olduğunu ifade eden girişimci, geleceğin tarımının tamamen organik temellere dayanacağını belirterek, sağlıklı meyve ve sebze yetiştirmek isteyen tüm üreticileri solucan gübresi kullanmaya davet etti.