Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, düzenli bahşişlerin SGK'ya bildirilmemesi durumunda işverenlerin idari para cezası ve asgari ücret desteği kaybıyla karşılaşabileceğine dikkat çekti. Bu durum, özellikle restoran, kafe, otel ve turizm sektörlerinde çalışan işçilerin kıdem tazminatı ve fazla mesai hesaplamaları üzerinde doğrudan etkili oluyor.
Yargıtay Kararı ve Kıdem Tazminatı
Yargıtay'ın düzenli bahşiş ödemelerini ücret kapsamında değerlendiren kararı, sürekli bahşiş alan işçilerin bu gelirinin kıdem tazminatı hesabında dikkate alınabileceğini ortaya koyuyor. Bahşişin ücretin bir parçası olması, işverenler açısından kayıt altına alınmasının ve sosyal güvenlik bildirimlerinin doğru yapılmasının önemini artırıyor.
Yargıtay uygulamasında, bahşişler ile çalışan işçilerin fazla mesai ücretinin hesaplanmasında farklı katsayılar kullanılıyor. Bu kapsamdaki bahşişler, garanti ücretin 1,5 katsayısıyla değil, 0,5 katsayısıyla değerlendiriliyor. Bu uygulama, işçilerin alacakları ve tazminatlarının hesabını da etkiliyor.
İşverenler İçin Cezai Yükümlülükler
Karakaş, bahşişlerin SGK’ya bildirilmemesi durumunda karşılaşılacak olumsuz sonuçlar hakkında şu bilgileri verdi: "Bahşişin SGK’ya bildirilmemesi, hem idari para cezası hem de asgari ücret desteğinden yoksun kalma riskini beraberinde getiriyor. SGK’na bildirilmezse, işverenin faydalandığı asgari ücret desteği iptal edilirken, yüksek miktarda idari para cezası uygulanacaktır. Bu durum, kayıt teftişleri ile daha da ciddileşebilir."
Bu bağlamda, sürekli bahşiş ödeyen işverenlerin SGK'ya bildirim yapmaları hem kendi yararlarına hem de çalışanların sosyal güvenlik haklarının korunmasına katkıda bulunacaktır.
Düzenli bahşişlerin kayıtlara geçilmesi, işçilerin emeklilikteki maaşlarının da artmasına imkan tanıyacak. Karakaş, "Bu gelişme, bahşişin sadece bir yardımlaşma değil, doğrudan bir ücret niteliği taşıdığını gözler önüne seriyor" dedi. Ayrıca, sadece bahşişle anlaşan işçilerin ücretlerinin asgari ücretin altında kalmaması gerektiğine de dikkat çekti.

SOSYAL GÜVENLİK BAŞUZMANI İSA KARAKAŞ, DÜZENLİ BAHŞİŞLERİN SGK’YA BİLDİRİLMEMESİ HALİNDE İŞVERENLERİN İDARİ PARA CEZASIYLA KARŞILAŞABİLECEĞİ VE ASGARİ ÜCRET DESTEĞİNİ KAYBEDEBİLECEĞİ UYARISINDA BULUNDU.