Ticaret Bakanı Ömer Bolat, IAOM (Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği) Eurasia Konferansı'nda yaptığı konuşmada, tarım ve gıda sektörünün stratejik önemine dikkat çekerek, Türkiye'de tarımsal üretiminin son 22 yılda 3 katına çıktığını vurguladı. Üretimin 24 milyar dolardan 74,5 milyar dolara yükseldiğinden bahsetti. Bakan Ömer Bolat, Kovid-19 sürecinin tarım, gıda ve lojistiğin stratejik önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

“Türkiye dünyada kendi kendine yeterli nadir ülkelerden biri”
Hem nüfusun artışı hem de artan turist sayısına dikkat çekerek, Türkiye'de tarımın önemli bir noktada olduğuna değinen Bakan Bolat sözlerine şu şekilde devam etti, “Yani nüfusumuzdaki artışta yüzde 33, üçte bir seviyesinde oldu. Ayrıca 12 milyon turiste ev sahipliği yaparken 62 milyon turiste ev sahipliği yapan bir konuma yükseldi. Bu nedenle hem vatandaşlarımızın gıda ihtiyaçları hem de ülkemize misafir gelen turistler açısından gıda sektörü bakımından Türkiye dünyada kendi kendine yeterli nadir ülkelerden biri konumundadır. Bir de Cenabıallah'ın bahşettiği bereketli, verimli topraklarında hemen her tür üretimin, yağlı tohumlar, hububat, sebze, meyve, kuruyemişler gibi birçok ürünlerin, lezzetli ürünlerin yetiştirildiği güzel bir coğrafyaya ve ülkeye sahibiz. Hatta son yıllarda tropikal ülkelerde üretilen meyvelerin, sebzelerin dahi Türkiye'de üretiminin hızla artmakta olduğunu görüyoruz.”
Üretim dolar bazında 3 kat arttı
Bakan Bolat ihracattaki büyümenin en önemlileri olarak hububat ürünlerine vurgu yaparak "Üretimin dolar bazında 3 katı artırırken aynı zamanda ihracat olarak da 22 yılda 3 milyar dolar civarında bir ihracattan 32,5 milyar dolar ihracata geçen yıl ulaşmayı başarmış bulunmaktayız. Yaklaşık 10 katı bir artışla ve bunların içinde baktığımızda en önemlilerinin hububat ürünleri olduğunu görmekteyiz, 12 milyar dolar. Yaş meyve, sebze var 3,5 milyar dolar, su ürünleri, hayvansal mamuller yine 3,4 milyar dolar, meyve ve sebze 2,7 milyar dolar, fındık mamulleri 2,6, kuru meyve ürünlerinde de 1,8, zeytin ve zeytinyağı da 813 milyon dolar, ana kalemler itibarıyla."
Üretimin 3 katı artışında Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve ekibinin çok önemli bir yeri olduğunu söyledi.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “4. IAOM Eurasia Konferansı ve Sergisi”nin açılışında yaptığı konuşmada, iklim değişikliğinin tarım ve gıda üretimi üzerindeki etkilerine dikkat çekti. Kovid-19 salgınının dünyaya gıda, tarım ve lojistik sektörünün hayati önemini bir kez daha gösterdiğini vurgulayan Bolat, iklim değişikliğinin sebep olduğu aşırı yağışlar, kuraklık ve tabiat olaylarının üretim dengelerini zorladığını ifade etti.

“Türkiye, iklim değişikliğine karşı güçlü adımlar attı”
Bakan Bolat, dünyanın ortak sorunu olan iklim değişikliğiyle mücadelede Türkiye’nin kararlı adımlar attığını belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Biz de Türkiye olarak İklim Kanunu’nu yaklaşık 1,5 ay önce Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çıkardık. 2021’de kabul ettiğimiz Paris İklim Anlaşması ile 2053 yılına kadar ‘sıfır emisyon’ hedefini benimsedik. Avrupa Birliği’nin Yeşil Ekonomi Mutabakatı’na uyum programımız da hızla sürüyor. 2026’da başlayacak sınırda karbon vergisi ve ticaret emisyon sistemi gibi düzenlemeler, İklim Kanunumuz ile mevzuatımıza girmiştir.”
Tarımsal ticarette dev destekler
Bolat, tarım ve gıda sektöründe üretim-tüketim dengelerini gözeterek ihracatın artırılması için ciddi destekler sağlandığını vurguladı. Bu kapsamda Turquality, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi ve Gıda ve Tarım İhracatlarında Teknik Engellerin Aşılması projeleriyle firmaların uluslararası rekabet gücünün artırıldığını söyledi.