Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Alpaslan Çakar, bankacılık sektörünün enerji sektörüne kullandırdığı kredilerin 1 trilyon TL’yi geçtiğini belirtti. Proje finansmanında yenilenebilir enerjinin payının ise yüzde 53’e ulaştığını ifade eden Çakar, sektörün yeşil dönüşümün finansmanında daha fazla sorumluluk almaya hazır olduğunu söyledi.
COP31’in önemine vurgu yapıldı
Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Dr. Fatih Birol, COP31’in Türkiye için önemli bir fırsat olduğunu belirterek, Antalya’da elektriğin küresel enerji sistemlerindeki payının 2035’e kadar yüzde 35’e çıkarılması için güçlü bir uluslararası taahhüt hedeflendiğini ifade etti.
Enerjide dönüşüm ve finansman ihtiyaçları
TBB Başkanı Çakar, yenilenebilir enerji kapasitesinin artırılması, enerji verimliliği ve sanayinin düşük karbonlu üretime geçişinin önemli yatırım alanları olduğunu belirtti. Uzun dönemde, 3,4 trilyon dolarlık küresel enerji yatırımlarının 2,2 trilyon dolarının temiz enerjiye yönelmesi bekleniyor. Türk bankacılık sektörü, bu alanda önemli bir sorumluluk üstlenerek enerji dönüşümün finansmanında aktif rol oynamayı hedefliyor.
Çakar, “Bugün itibarıyla bankacılık sektörümüzün enerji sektörüne kullandırdığı kredi miktarı 1 trilyon TL’nin üzerindedir. Proje finansmanı tarafında ise 695 milyar TL’lik enerji kredilerinin 347 milyar TL’lik bölümü yenilenebilir enerji kredileri oluşturuyor” dedi.
Birol, yenilenebilir enerji yatırımlarının dünyada hızlı büyüdüğünü vurguladı ve “Dünyada enerji yatırımlarının dağılımında çok önemli bir dönüşüm görüyoruz. Geçmişte yatırımların yüzde 40’ı yenilenebilir enerjiye, yüzde 60’ı fosil kaynaklara giderken, bu yıl tablo tam tersine döndü” diye ekledi.

ULUSLARARASI ENERJİ AJANSI BAŞKANI (IEA) FATİH BİROL (SOLDA), TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ (TBB) BAŞKANI ALPASLAN ÇAKAR (SAĞDA).