Yeni Birlik Gazetesi
51,2133 %0.04
59,1010 %0.28
30,9528 %0.33
2.998.249 %-3.419
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi BORSA İSTANBUL’DA SERT DÜŞÜŞ! BİST 100 Neden Geriledi, Banka Hisseleri Neden Çakıldı?

BORSA İSTANBUL’DA SERT DÜŞÜŞ! BİST 100 Neden Geriledi, Banka Hisseleri Neden Çakıldı?

Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi haftayı %-6,74 düşüşle 12.792 puandan kapattı. Orta Doğu’daki çatışmalar, petrol fiyatlarındaki sert yükseliş ve banka hisselerindeki kayıplar piyasada sert satışlara yol açtı. İşte borsadaki düşüşün nedenleri ve haftanın öne çıkan hisseleri.

Borsa İstanbul’da yatırımcıların yakından takip ettiği BİST 100 endeksi, jeopolitik gelişmelerin etkisiyle sert satışların yaşandığı bir haftayı geride bıraktı. Endeks haftalık bazda yüzde 6,74 değer kaybederek 12.792 puandan kapanış yaptı.

Orta Doğu’da artan gerilim ve petrol fiyatlarındaki hızlı yükseliş, küresel risk algısını güçlendirirken Türkiye piyasalarında da satış baskısını artırdı. Özellikle bankacılık hisselerinde görülen sert gerileme, borsadaki düşüşün derinleşmesine neden oldu. Buna karşın enerji sektöründeki bazı hisseler yükselişle dikkat çekti.

Borsa İstanbul’da BİST 100 Endeksi Neden Sert Düştü?

Borsa İstanbul’da son haftalarda yaşanan düşüşte jeopolitik gelişmeler belirleyici oldu. Orta Doğu’daki çatışmaların ikinci haftasına girmesi ve özellikle Hürmüz Boğazı çevresindeki belirsizlikler, piyasalarda risk iştahını önemli ölçüde azalttı.

Enerji fiyatlarındaki hızlı yükseliş de satış baskısını artıran unsurlar arasında yer aldı. Petrol fiyatı haftalık bazda yüzde 27,50 artarak 93,30 dolar seviyesine kadar yükseldi. Enerji ithalatçısı konumundaki Türkiye açısından bu durum, enflasyon baskısının yeniden güçlenebileceği endişelerini beraberinde getirdi.

Piyasada oluşan bu tablo, para politikasının daha sıkı kalabileceği beklentilerini güçlendirdi. Yatırımcılar riskli varlıklardan uzaklaşırken borsada geniş çaplı satış dalgası yaşandı.

Bankacılık Hisselerinde Sert Kayıp: Düşüş %15’i Aştı

Borsa İstanbul’daki düşüşte en dikkat çeken gelişmelerden biri bankacılık sektöründe yaşandı. Piyasanın lokomotif sektörlerinden biri olan bankacılık endeksi haftayı yaklaşık yüzde 16,46 kayıpla tamamladı.

BİST 100 içerisinde yer alan büyük bankaların hisselerinde haftalık bazda çift haneli kayıplar görüldü.

En fazla değer kaybeden banka hisseleri arasında şunlar yer aldı:

YKBNK: %-18,34

AKBNK: %-17,86

VAKBN: %-16,36

ISCTR: %-15,91

GARAN: %-15,37

SKBNK: %-13,93

Faiz politikasına ilişkin beklentiler ve küresel risk algısındaki artışın, bankacılık hisselerindeki satışları hızlandırdığı değerlendiriliyor.

Petrol Fiyatları Yükseldi, TÜPRAŞ Hissesi Pozitif Ayrıştı

Enerji fiyatlarındaki sert yükseliş bazı şirketler için fırsata dönüştü. Petrol fiyatlarının hızla artmasıyla birlikte TÜPRAŞ hissesi haftayı yüzde 18,08 primle tamamladı.

Enerji sektörüne yönelik beklentilerin güçlenmesi, yatırımcıların bu alandaki şirketlere yönelmesine neden oldu. Böylece borsada genel düşüş yaşanırken TÜPRAŞ, BİST 100’de haftanın en dikkat çeken yükselişlerinden birine imza attı.

Türkiye Ekonomisi 2025’te Yüzde 3,6 Büyüdü

Hafta içinde açıklanan makroekonomik veriler de yatırımcıların gündeminde yer aldı. Türkiye ekonomisi 2025 yılında yüzde 3,6 büyüme kaydetti. Böylece ekonomide büyüme serisi 22’nci çeyreğe taşınmış oldu.

Ancak büyümenin alt kalemlerinde dikkat çekici farklılıklar görüldü. Tarım sektöründe yüzde 8,8’lik daralma yaşanması ekonomik görünüm açısından öne çıkan gelişmelerden biri oldu.

Sanayi tarafında ise daha ılımlı bir tablo dikkat çekti.

İmalat Sektöründe PMI Endeksi 50 Seviyesine Yaklaştı

İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye İmalat PMI verisi, ekonomik aktivitenin seyrine dair önemli sinyaller verdi.

Şubat ayında PMI endeksi 49,3 seviyesine yükseldi. Ocak ayında 48,1 olan endeksin artış göstermesi üretim tarafında toparlanma işaretleri olarak değerlendirildi.

PMI verisinde 50 seviyesinin üzeri büyümeye, altı ise daralmaya işaret ediyor. Bu nedenle endeksin kritik eşiğe yaklaşması piyasa açısından olumlu bir gelişme olarak yorumlandı.

ABD İstihdam Verileri Küresel Piyasaları Etkiledi

Küresel piyasalarda ise ABD’den gelen istihdam verileri yakından takip edildi. Şubat ayında açıklanan tarım dışı istihdam verisi beklentilerin oldukça altında kaldı.

Piyasalarda 58 bin kişilik artış beklenirken, istihdam 92 bin kişi azaldı. Bu gelişmeyle birlikte ABD’de işsizlik oranı da %4,3’ten %4,4’e yükseldi.

Beklentilerin altında kalan veri, küresel büyüme endişelerini artırırken finansal piyasalarda dalgalanmayı da beraberinde getirdi.

BİST 100’de Haftanın En Çok Yükselen Hisseleri

BİST 100 endeksinde haftanın kazandıran hisseleri şu şekilde sıralandı:

KTLEV: 52,25 TL (%29,98)

TUPRS: 258,00 TL (%18,08)

DSTKF: 1.730,00 TL (%15,56)

BSOKE: 32,94 TL (%12,96)

GENIL: 8,54 TL (%9,35)

PETKM: 18,40 TL (%6,42)

KCAER: 11,46 TL (%3,99)

ASELS: 333,50 TL (%3,57)

GRTHO: 235,00 TL (%2,98)

QUAGR: 2,88 TL (%2,86)

Enerji ve sanayi şirketlerinin bazıları, piyasadaki genel satış baskısına rağmen yükseliş kaydetti.

Borsada En Çok Değer Kaybeden Hisseler

Haftanın en sert düşüş yaşayan hisseleri ise şu şekilde gerçekleşti:

KLRHO: 183,30 TL (%-40,87)

BRSAN: 489,25 TL (%-24,50)

YKBNK: 35,36 TL (%-18,34)

AKBNK: 74,05 TL (%-17,86)

VAKBN: 34,36 TL (%-16,36)

ISCTR: 14,22 TL (%-15,91)

GARAN: 135,50 TL (%-15,37)

TRALT: 51,80 TL (%-15,08)

SKBNK: 10,50 TL (%-13,93)

EREGL: 28,20 TL (%-13,66)

Listeye bakıldığında bankacılık hisselerinin ağırlığı dikkat çekti.

Gözler TCMB Faiz Kararında ve Enflasyon Beklentilerinde

Piyasalarda gelecek hafta için en kritik gelişmelerden biri 12 Mart’ta açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararı olacak.

Jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde Merkez Bankasının piyasa fonlamasını koridorun üst bandına çektiği biliniyor. Bu nedenle piyasalarda faiz indirimi beklentisi oldukça zayıf görünüyor.

Ayrıca 13 Mart Cuma günü açıklanacak piyasa katılımcıları anketi de yakından izlenecek. Petrol fiyatlarındaki yükselişin ardından enflasyon beklentilerinin nasıl şekilleneceği yatırımcıların odağında olacak.