Kurban Bayramı öncesi artan fiyatlar tüketicinin belini bükerken, Bursa'daki bir besici piyasanın çok üzerinde rakamlar talep etmek yerine fedakarlık yapmayı tercih etti.
Gazetebirlik - Ekonomi
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala hayvan pazarlarında hareketlilik zirveye ulaşırken, Bursa’nın Nilüfer ilçesinden gelen bir haber, artan fiyatlardan yakınan vatandaşlara nefes aldırdı. Ürünlü Mahallesi’nde uzun yıllardır hayvancılıkla uğraşan İsmail Oktay, çiftliğinin göz bebeği olan yaklaşık bir ton ağırlığındaki dev boğayı, piyasa ortalamasının oldukça altında bir bedelle satışa çıkardı.
Simental ve şarole melezi olan, heybetiyle görenleri şaşırtan dev hayvan, 7 kişilik bir ortak grubu tarafından 400 bin lira karşılığında satın alındı. Benzer ağırlıktaki hayvanlar için pazarlarda çok daha yüksek rakamlar telaffuz edilirken, Oktay’ın bu tutumu çevre sakinleri tarafından takdirle karşılandı.
Helal kazanç vurgusu
Çiftliğinde 200’den fazla büyükbaş hayvan bulunan İsmail Oktay, ticari kaygılardan ziyade vatandaşın ibadetini yerine getirebilmesine odaklandığını vurguladı. Geçtiğimiz yıl nakliye sırasında talihsiz bir kaza atlatan ve ölümden dönen boğayı satmaya kıyamadığını belirten Oktay, süreci şu sözlerle özetledi:
Geçen yıl bu hayvanı damızlık olarak ayırdık ve sürümüze 5 yavru kazandırdık, 10 yavru daha bekliyoruz. Bu sene ise piyasadaki uçuk fiyatlara inat, vatandaşın alım gücünü gözeterek bir fiyat belirledik. Bizim için önemli olan helal kazanç elde etmek ve insanların kurban ibadetlerini huzurla gerçekleştirmelerine vesile olmaktır.
Maliyet artışları fiyatlara yansıtılmıyor
Besicilik sektöründeki girdi maliyetlerinin sürekli yükseldiğini kabul eden Oktay, buna rağmen kâr marjını düşük tutarak dengeyi korumaya çalıştıklarını belirtti. Sadece satışla kalmayan işletme, kurbanlıkların kesim ve parçalama işlemlerini de üstlenerek müşterilerine anahtar teslim hizmet sunuyor. Oktay, amaçlarının sadece ticaret yapmak değil, ekonomik koşulların zorlaştığı bu dönemde vatandaşın yanında durmak olduğunu ifade etti.