Yeni Birlik Gazetesi
49,5705 %-0.06
56,7485 %-0.06
3.882.576 %-1.817
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Bütçe trafiği hızlanıyor

Bütçe trafiği hızlanıyor

Genel Kurul, turizm ve vakıflarla ilgili düzenlemeler içeren kanun teklifinin görüşmelerine devam edecek ve HSK üyeliği için seçim yapacak.

MUHABİR: Gökhan Erek

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, haftalık çalışmalarına 4 Kasım Salı günü başlayacak ve oldukça kritik konuları ele alacak. Meclis, özellikle turizm sektörünü ve vakıfları ilgilendiren önemli düzenlemeler içeren Vakıflar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine devam edecek. Aynı zamanda, Hakimler ve Savcılar Kurulu'nda (HSK) boşalan bir üyelik için de kritik bir seçim gerçekleştirecek.

Turizm ve Vakıf Düzenlemeleri Masada

AK Parti milletvekillerinin sunduğu Kanun Teklifi, başta turizm olmak üzere çeşitli alanlarda önemli değişiklikler öngörüyor:

Deprem Bölgesine Destek: 6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen illerdeki seyahat acentelerinden bu yıl yıllık aidat alınmayacak ve önceki dönemlere ait aidat borçları silinmiş sayılacak.

Kimlik Bildirim Zorunluluğu: Marina, liman, kıyı tesisi, gemi ve deniz turizmi araçlarında konaklayanların kimlik bilgileri ile giriş/ayrılış kayıtlarını tutma zorunluluğu getiriliyor.

Belgesiz Konaklamaya Yaptırım: Belgesiz konaklama işletmelerinin elektronik ortamda tanıtım, pazarlama ve satışına aracılık edenlere, her bir ilan için 25 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Çanakkale Tarihi Alanı Genişliyor: Çanakkale'deki deniz savaşları batıklarının bulunduğu alan, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı sınırlarına dahil edilecek ve Alan'ın sınırları Cumhurbaşkanı kararıyla genişletilebilecek.

Kira Süreleri Uzuyor: Vakıflar Genel Müdürlüğüne ve mazbut vakıflara ait taşınmazların kira süresi, azami 3 yıldan 5 yıla çıkarılacak.

TBMM'de Gizli Oyla HSK Üyesi Seçimi

Genel Kurulun bir diğer kritik gündem maddesi ise Hakimler ve Savcılar Kurulu'nda (HSK) boşalan bir üyelik için yapılacak seçim.

Aday Belirleme: Adaylar, Anayasa ve Adalet komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon tarafından belirlenen 3 kişi arasından seçilecek.

Seçim Usulü: Seçim gizli oyla yapılacak. İlk turda üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu, ikinci turda ise beşte üç çoğunluğu aranacak. Bu çoğunluklara ulaşılamazsa, en çok oyu alan iki aday arasında ad çekme usulüyle seçim tamamlanacak.

Görev Süresi: Seçilen HSK üyesi 4 yıl görev yapacak.

 Bütçe Maratonu Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ise 2026 yılı bütçesi görüşmeleri yoğun bir tempoda devam edecek:

Salı: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı

Çarşamba: Ticaret Bakanlığı

Perşembe: Hazine ve Maliye Bakanlığı

Cuma: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

Ayrıca, Salı ve Çarşamba günleri Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları gerçekleşecek. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan da partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda milletvekillerine seslenecek.