Çanakkale’nin bereketli topraklarından sofralara uzanan meşhur Lapseki kirazında hasat dönemi başladı; madeni paradan büyük boyutuyla dikkat çeken ürünler, fiyatlarıyla da gündemdeki yerini koruyor.
Türkiye’nin meyve üretim üslerinden biri olan Çanakkale’nin Lapseki ilçesinde, üreticilerin hummalı mesaisi sürüyor. Toprak yapısının kazandırdığı eşsiz aromasıyla tanınan Lapseki kirazı, bu yıl da iriliğiyle görenleri şaşırtıyor. Özellikle Ziraat 900 cinsi kirazlar, çay bardağının boğumundan geçmeyecek kadar büyük olmasıyla dikkat çekiyor.
Yaklaşık 10 bin dekar alanda gerçekleştirilen üretimde, bu yıl verim oldukça yüksek. Ancak ağaçlardaki yoğun meyve yükü, seçmece ürünlerin oranını geçtiğimiz yıla göre bir miktar aşağı çekti.
Fiyatlarda geniş yelpaze
Hasat edilen ürünlerin fiyatları, kalitesine ve satış kanalına göre ciddi farklılıklar gösteriyor. Hal çıkışında 100 TL seviyelerinden başlayan fiyatlar, manav reyonlarında bin liraya kadar çıkabiliyor. 14 yıldır bölgede üretim yapan Cihat Gündüz, özellikle 1 lira büyüklüğündeki "seçme" kirazların yoğun talep gördüğünü belirtiyor.
Üreticiden doğrudan satış dönemi
Üreticiler, aracıları devreden çıkararak sosyal medya üzerinden doğrudan tüketiciye ulaşmayı tercih ediyor. Bahçesinden özenle seçtiği ürünleri 400 ile 800 TL arasında değişen fiyatlarla kargolayan Gündüz, "Bu sene ağaçlarda çok fazla ürün var. Biz de bu bolluk içinde en iri olanları tek tek seçerek müşterilerimize ulaştırıyoruz. Her bütçeye uygun kiraz bulmak mümkün" ifadelerini kullanıyor. Lapseki kirazı, İstanbul başta olmak üzere pek çok noktada alıcılarıyla buluşmaya devam ediyor.