Yeni Birlik Gazetesi
53,1858 %0.19
61,5570 %0.12
32,5220 %0.19
2.906.802 %1.32
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Çeltik tarlasında hummalı çalışma: Manyas’ta üretim alanı rekor seviyeye ulaştı

Çeltik tarlasında hummalı çalışma: Manyas’ta üretim alanı rekor seviyeye ulaştı

Türkiye’nin en önemli çeltik üretim havzalarından biri olan Manyas ve Gönen hattında bahar bereketi yaşanıyor. Çeltik üreticileri, tarlalarını suyla buluşturmak için yoğun bir mesai harcarken, bu yıl ekim sahalarında dikkat çekici bir büyüme kaydedildi.

Balıkesir’in tarım merkezlerinden Manyas’ta üreticiler bereketli bir sezon için kolları sıvadı; ekim alanlarındaki yüzde 10’luk artış bölge ekonomisi için umut oldu.

Türkiye’nin en önemli çeltik üretim havzalarından biri olan Manyas ve Gönen hattında bahar bereketi yaşanıyor. Çeltik üreticileri, tarlalarını suyla buluşturmak için yoğun bir mesai harcarken, bu yıl ekim sahalarında dikkat çekici bir büyüme kaydedildi. Geçtiğimiz yıla kıyasla ekim alanlarını yüzde 10 oranında genişleten bölge çiftçisi, 100 bin dekarlık bir alanda üretime hazırlanıyor.

Ekim mesaisinde son durum

Manyas Ziraat Odası Başkanı Kudret Özden, sahada yürütülen faaliyetlere ilişkin yaptığı değerlendirmede, ekim işlemlerinin yarısının geride kaldığını belirtti. Bahar aylarındaki düzensiz yağışların zaman zaman sahada aksamalara yol açtığını ifade eden Özden, buna rağmen üreticilerin kararlılıkla çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı. Bölgede tercih edilen türlerde ise baldo cinsi Maritsa yüzde 60 ile başı çekerken, Osmancık türü yüzde 40’lık payla onu takip ediyor.

Modern teknoloji ve geleneksel yöntemler bir arada

Üretim sürecinde teknolojinin imkanlarından da faydalanılıyor. Çiftçiler, tohumlama işlemlerinde dron teknolojisinden traktör ve motorlu pompalara kadar geniş bir yelpazede ekipman kullanıyor. Dekar başına 20 ile 23 kilogram arasında tohumun toprakla buluştuğu bölgede, geleneksel elle ekim yöntemleri de varlığını koruyor.

Maliyetler üreticiyi zorluyor

Geçtiğimiz sezonu verim açısından başarılı geçiren üreticiler, fiyat istikrarsızlığı ve artan girdi maliyetleri nedeniyle bu yıl daha temkinli. Özellikle tarla kiralama bedellerinin 10 bin liranın üzerine çıkması, üreticinin üzerindeki finansal yükü artırıyor. Harmandaki ilk fiyatların beklentileri karşılamasına rağmen sezon içindeki düşüşlerin çiftçiyi tedirgin ettiğini belirten yetkililer, maliyet baskısına rağmen üretimin aksamaması için çaba sarf edildiğini belirtiyor.