Kilogram fiyatı 3-4 liraya kadar gerileyen ton eriği, üreticilerin el emeğiyle kışlık cevizli fırın tatlısına dönüşüyor. Eriğin tatlıya dönüşmesi katma değerli hale gelmesini sağlıyor.
Çiftçiler eriği değerlendiriyor
Tüccarın alım yapmadığı, alanın da düşük fiyat verdiği için değer bulamayan ürünü değerlendirmek isteyen çiftçiler, kurutma ve pestil yapımının yanı sıra fırınladıkları ton eriklerini kendi suyuyla kavanozlayarak kış sofralarına hazırlıyor.
Fırınlama yöntemiyle kış hazırlığı
Ürünün dalda kalmasını önlemek amacıyla fırınlama yöntemini uyguladıklarını aktaran üretici Serpil Çavdar, şöyle konuştu: "Eriğin kilogram fiyatı 3-4 liraya kadar düşünce ürünümüz elimizde kaldı. Biz de kurutma, pestil gibi farklı yöntemlerle değerlendirmeye çalışıyoruz. Kışlık olarak değerlendirmek için ton eriklerini ortadan yararak çekirdeklerini çıkardık. İçlerine ceviz yerleştirip tek tek tepsiye dizdik. Üzerine çok az miktarda şeker serpiştirdikten sonra fırında kızarana kadar pişirdik. Fırından çıkan eriği kendi suyuyla birlikte kavanozlara doldurup ağzını kapattık. Kışın bu kavanozları açıp tatlı olarak tüketeceğiz."

DALINDA KİLOGRAM FİYATI 3 İLA 4 LİRAYA KADAR GERİLEYEN TON ERİĞİ, ÜRETİCİLERİN EL EMEĞİYLE KIŞLIK CEVİZLİ FIRIN TATLISINA DÖNÜŞÜYOR.