Yeni Birlik Gazetesi
56,3197 %-0.03
65,6265 %-0.00
34,9600 %-0.03
3.795.793 %-1.02
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Düzce'den Avrupa Birliği'ne fındık ihracatı devam ediyor

Düzce'den Avrupa Birliği'ne fındık ihracatı devam ediyor

Düzce'den AB ülkelerine bu yılın ilk yarısında 7 bin 192 ton fındık ihraç edildi. Geçen yıla göre düşüş yaşandı.

Düzce’den Avrupa Birliği üyesi ülkelere, 2023 yılının ilk altı ayında 7 bin 192,5 ton iç fındık ihraç edildi. Bu sonuç, Düzce’nin fındık üretimindeki önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Yeni sezon fındık hasadının devam ettiği Düzce’de, hem yerel çiftçilerin hem de dünya pazarındaki talebin etkisiyle ihracat faaliyetleri sürdürülüyor.

İnovatif Tarım Uygulamalarıyla İhracat Artışı

Fındık üretiminde dünya pazarında yüzde 70 ile lider konumda bulunan Türkiye, özellikle Avrupa ülkelerine yönelik ihracatını artırma çabasını sürdürüyor. Düzce’de yüzlerce ailenin geçim kaynağı olan fındık, bölgenin tarımsal potansiyelini de ortaya koyuyor. Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından açıklanan verilere göre, 2023’un ilk yarısında aylık bazda yapılan ihracat miktarları şöyle:

  • Ocak: 811,7 ton
  • Şubat: 1.026 ton
  • Mart: 957 ton
  • Nisan: 1.667,8 ton
  • Mayıs: 839,2 ton
  • Haziran: 681,6 ton
  • Temmuz: 693,9 ton
  • Ağustos: 525,3 ton

Toplamda 7 bin 192,5 ton fındık ihraç edilmesi, önceki yıl ile kıyaslandığında bir düşüş olduğunu ortaya koyuyor. 2025 yılında ise Düzce’den AB ülkelerine 16 bin 455 ton fındık ihraç edildiği hatırlanıyor.

Fındığın Ekonomik Önemi

Düzce’nin fındık üretimi, sadece yerel ekonomiye değil, uluslararası ticarete de önemli katkılar sağlıyor. Fındık, Türkiye’nin tarım sektöründe stratejik bir ürün olmasının yanı sıra, birçok aile için geçim kaynağı olma özelliği taşıyor. Fındık ihracatındaki bu dalgalanmalar, çiftçilerin planlamalarına etki eden önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.

DÜZCE'DEN AVRUPA BİRLİĞİNE ÜYE ÜLKELERE YILIN İLK YARISINDA 7 BİN 192,5 TON İÇ FINDIK İHRAÇ...

DÜZCE'DEN AVRUPA BİRLİĞİNE ÜYE ÜLKELERE YILIN İLK YARISINDA 7 BİN 192,5 TON İÇ FINDIK İHRAÇ EDİLDİ. DÜZCE’DE YENİ SEZON FINDIĞIN BAHÇELERDE HASADI İSE DEVAM EDİYOR.