Yeni Birlik Gazetesi
53,8877 %0.1
63,1810 %-0.01
33,0220 %-0.05
3.105.880 %-0.542
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi ECB zorlu virajda: Jeopolitik risklerin gölgesinde faiz kararı bekleniyor

ECB zorlu virajda: Jeopolitik risklerin gölgesinde faiz kararı bekleniyor

Orta Doğu’da tırmanan sıcak çatışmalar ve yükselen petrol fiyatları, Avrupa Merkez Bankası’nı (ECB) yeniden alarma geçirdi; bankanın yarın açıklayacağı kararda temkinli duruşunu koruması bekleniyor.

KAYNAK: AA

Küresel ekonomide belirsizliklerin arttığı bir dönemde, Avrupa Merkez Bankası (ECB) yarın yılın en kritik para politikası kararlarından birini açıklamaya hazırlanıyor. ABD-İran hattındaki askeri gerilimin tırmanması ve Orta Doğu’da bozulan dengeler, Avro Bölgesi’nde enflasyonla mücadeleyi yeniden karmaşık bir boyuta taşıdı. Bankanın bu toplantıda politika faizlerine dokunmayarak bekle-gör stratejisini izlemesi öngörülse de kararın ardından verilecek mesajlar piyasaların kaderini belirleyecek.

Enerji Fiyatlarındaki Sıçrama Enflasyon Kaygılarını Artırıyor

Çatışmaların şiddetlenmesiyle birlikte uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatlarının yükselişe geçmesi, Avrupa’da enerji faturalarının yeniden kabaracağı beklentisini doğurdu. Enerji girdi maliyetlerindeki bu artışın; üretim, lojistik ve hizmet sektörleri üzerinden genel fiyatlar genel düzeyine yayılma riski bulunuyor. Enflasyonun kontrol altına alındığına dair zafer ilan etmekte zorlanan Frankfurt yönetimi için jeopolitik şoklar, erken bir parasal gevşeme ihtimalini zayıflatıyor.

Lagarde'ın Açıklamaları Piyasaların Yönünü Belirleyecek

Piyasaların odağında yalnızca faiz oranı değil, kararın ardından kamera karşısına geçecek olan ECB Başkanı Christine Lagarde’ın söylemleri yer alıyor. Lagarde’ın savaş kaynaklı maliyet baskılarını "geçici bir dalgalanma" mı yoksa "kalıcı bir risk" mi olarak değerlendireceği, yılın ikinci yarısına ilişkin faiz patikasını netleştirecek. Bankanın karar metninde "veri odaklı" ve "toplantı bazlı" esnek yaklaşımını sürdürmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Uzmanlar Ne Diyor? "Eylül Ayında Yeni Bir Artış Masada"

Rabobank Kıdemli Makrostratejisti Bas van Geffen, ateşkes sürecinin bozulmasının daha iyimser senaryoları ortadan kaldırdığını belirtiyor. Orta Doğu’daki yeni belirsizlik dalgasının faiz artırımı beklentilerini diri tuttuğunu aktaran Geffen, şu değerlendirmede bulunuyor:

"Lagarde, yukarı yönlü enflasyon risklerine dikkat çekebilir ancak bu durum hemen acil bir adımı gerektirmeyebilir. Banka içinde daha şahin üyeler temmuz ayında hamle yapılmasını savunsa da çoğunluk acele etmeyecektir. Eylül ayı, yeni bir faiz artışı için çok daha olası bir zaman dilimi olarak öne çıkıyor."

ABN AMRO Kıdemli Ekonomisti Jan-Paul van de Kerke de benzer bir tabloya işaret ediyor. Kerke, haziran ayındaki faiz hamlesinin ardından eylülde mevduat faizinin yüzde 2,50 seviyesine çıkarılabileceğini öngörüyor. Çekirdek enflasyonun yüksek seyrini koruduğunu vurgulayan uzman, ikincil etkilerin sönümlenmesiyle birlikte ancak 2027'nin ikinci ve üçüncü çeyreğinde kademeli faiz indirimlerinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.