Yeni Birlik Gazetesi
53,3707 %0.17
61,8489 %0.25
32,2940 %0.02
2.896.360 %2.683
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Eşme eriğinde bereketli sezon: Rekolte arttı, fiyatlar yarı yarıya indi

Eşme eriğinde bereketli sezon: Rekolte arttı, fiyatlar yarı yarıya indi

Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde yetişen ve kendine has aromasıyla sofraların vazgeçilmezi olan Eşme eriğinde hasat dönemi tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye’nin dört bir yanına gönderilen bu özel ürün, bu yıl ağaçlarda yaşanan yüksek verim sayesinde pazarlarda daha erişilebilir fiyatlarla yerini alıyor.

Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde yetişen ve aromasıyla nam salan Eşme eriğinde bu yıl yaşanan yüksek verim, hem üreticinin yüzünü güldürdü hem de tüketicinin cebini rahatlattı.

Kocaeli’nin Kartepe ilçesinde yetişen ve kendine has aromasıyla sofraların vazgeçilmezi olan Eşme eriğinde hasat dönemi tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye’nin dört bir yanına gönderilen bu özel ürün, bu yıl ağaçlarda yaşanan yüksek verim sayesinde pazarlarda daha erişilebilir fiyatlarla yerini alıyor. Mayıs ayının son haftasında başlayan ve türüne göre ağustos ayına kadar devam eden toplama süreci, bölgedeki üreticiler için yoğun bir mesai anlamına geliyor.

Hasat takviminde iklim belirleyici oluyor

Bölgede uzun yıllardır erik üretimiyle uğraşan Şendoğan Atik, hasat sürecinin tamamen hava koşullarına endeksli ilerlediğini ifade ediyor. İklimin seyrine göre hasat başlangıcının 20 Mayıs ile 5 Haziran arasında değişkenlik gösterdiğini belirten Atik, sezonun temmuz sonuna kadar sürdüğünü, ancak Ağustos Papazı gibi dayanıklı türlerin hasadının ağustos ayına kadar uzayabildiğini belirtiyor.

En tatlı tür Kastarca

Eşme eriğinin lezzet sırrının sulu yapısında yattığını vurgulayan Atik, bölgedeki türler arasında en çok ilgiyi Kastarca olarak bilinen can eriğinin gördüğünü söylüyor. Havran türünün daha ekşi bir yapıya sahip olduğunu, Papaz eriğinin ise Kastarca’ya yakın bir lezzet profili sunduğunu belirten üretici, Eşme eriğinin İstanbul, Malatya ve Adana gibi şehirlerde yoğun talep gördüğünü dile getiriyor.

Fiyatlarda ciddi gerileme

Geçtiğimiz sezon 150 ile 200 lira bandında seyreden fiyatların, bu yılki yüksek rekolteyle birlikte 70-90 lira seviyelerine gerilediğini belirten Atik, sezonun genel seyri hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu yıl ağaçlarımızda ciddi bir ürün bolluğu var. Başlangıçta beklentimiz daha farklıydı ancak mahsulün fazlalığı fiyatları aşağı çekti. Sezonu 110-115 lira civarında bir ortalamayla kapatacağımızı öngörüyoruz."