Türkiye gayrimenkul piyasasında yüksek finansman maliyetleri ve alıcıların daha seçici davranması satış süreçlerini etkiliyor. Mesut Parmak, yaşanan sürecin yalnızca bir durgunluk olarak değerlendirilmemesi gerektiğini, piyasada yeniden fiyatlama döneminin yaşandığını belirtti.
Doğru fiyat satışta belirleyici
Satıcıların fiyat beklentileri ile alıcıların ödeme gücü arasındaki farkın satışları uzattığını belirten Parmak, alıcıların artık alternatifleri daha fazla karşılaştırdığını ve yatırımın geri dönüşünü hesapladığını söyledi. Doğru fiyatlanan ve nitelikli gayrimenkullerin ise alıcı bulmaya devam ettiğini ifade etti.
Gayrimenkulde fiyat artışının tek başına yatırım için yeterli olmadığını vurgulayan Parmak; lokasyon, kira getirisi, ulaşım, yapı kalitesi, deprem güvenliği, imar durumu ve bölgenin gelişim potansiyelinin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Pazarlık gücü alıcıya geçti
Mevcut piyasanın nakit gücü bulunan yatırımcılar açısından fırsatlar oluşturabileceğini belirten Parmak, pazarlık gücünün önceki dönemlere göre daha fazla alıcı tarafına geçtiğini söyledi.
Faizlerin düşmesiyle ertelenmiş talebin yeniden piyasaya dönebileceğine dikkat çeken Parmak, bunun mevcut pazarlık avantajını azaltabileceğini belirtti. Yatırım kararlarında yalnızca faiz oranının değil, gayrimenkulün toplam maliyeti ve gelecekte yaratacağı değerin dikkate alınması gerektiğini ifade etti.