Küresel finans piyasaları; ABD’den gelecek kritik büyüme ve PCE enflasyon verileri, merkez bankalarının geleceğine ışık tutacak Jackson Hole Ekonomi Politikaları Sempozyumu ve teknoloji sektörünün rotasını çizecek Nvidia bilançosu öncesinde haftaya satıcılı başladı. Orta Doğu’daki diplomatik süreçlerin belirsizliğini koruması ve jeopolitik gerilimlerin ticaret alanına taşınması yatırımcı algısını zayıflatıyor.
Jeopolitik Riskler ve Petrol Enflasyonist Baskıyı Besliyor
ABD ile İran arasındaki görüşmelerden henüz somut bir uzlaşma çıkmaması ve ABD Hazine Bakanı Scott Bessent'in yeni yaptırımlar duyuracağına yönelik beklentiler, enerji koridorlarındaki risk premiumunu yüksek tutuyor. Özellikle Hürmüz Boğazı'na yönelik endişeler Brent petrolün varil fiyatını yüksek seviyelerde tutarken, küresel ölçekte enflasyonist kaygıları canlı tutmaya devam ediyor.
Para piyasalarındaki fiyatlamalar Fed’in yıl sonuna kadar sınırlı bir faiz artırımına gidebileceğine işaret ederken, gözler cuma günü Jackson Hole’da Fed Başkanı Kevin Warsh’un yapacağı açıklamalara çevrildi. Öte yandan ABD-Kanada hattındaki ticaret tarifeleri gerilimi de tırmanıyor; Kanada Başbakanı Mark Carney Washington’ın yeni tarifelerine misilleme yapacaklarını duyurdu.
Altın Güvenli Liman Talebiyle Zirveye Tırmandı
ABD Hazine Bakanlığı'nın borçlanma piyasasına yönelik adımları tahvil faizlerindeki yükselişi durdururken dolar üzerinde baskı oluşturdu. Dolar endeksinin yatay seyretmesi ve jeopolitik belirsizliklerin artmasıyla altının ons fiyatı 4 bin 657 dolara kadar yükselerek son 3,5 ayın en yüksek seviyesini test etti.
Asya Borsalarında Teknoloji Şoku
Asya tarafta ise borsa endekslerinde sert geri çekilmeler öne çıktı. Alibaba’nın yapay zeka yatırımlarını finanse etmek adına 10,2 milyar dolarlık hisse satışı planladığı haberleri hisselerine düşüş olarak yansıdı. Samsung Electronics’in açıkladığı 80 milyar dolarlık dev hissedar geri alım planının piyasa beklentilerini karşılayamaması da Güney Kore borsasında satışları derinleştirdi.
Avrupa tarafında ise yüksek enerji maliyetleri ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) önümüzdeki ay faiz artışına gideceği beklentisi endeks vadeli kontratlarında karışık bir seyre yol açtı.
Yurt İçi Piyasada TCMB Hamlesi ve BIST 100
Yurt içinde Borsa İstanbul haftaya pozitif bir kapanışın ardından başlarken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) likidite adımları kapsamında 1 Mart 2026'da ara verdiği bir hafta vadeli repo ihalelerine yeniden başlama kararı aldı.
Dolar/TL kuru 48,0790 seviyesinden güne başlarken, analistler yurt içinde bugün açıklanacak hanehalkı ve sektörel enflasyon beklentileri ile finansal hizmetler güven endeksinin takip edileceğini belirtiyor. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 14.400 ve 14.300 seviyeleri destek, 14.600 ve 14.700 seviyeleri ise direnç konumunu koruyor.