Yeni Birlik Gazetesi
52,7836 %0.24
60,9449 %0.24
32,1930 %-0.04
3.530.994 %3.998
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Fındıkta kritik dönem: Rekolteyi korumak için sahaya inildi

Fındıkta kritik dönem: Rekolteyi korumak için sahaya inildi

Türkiye’nin tarımsal ihracatında stratejik bir öneme sahip olan fındıkta, bahar aylarıyla birlikte ortaya çıkan külleme ve kozalak akarı tehlikesi için düğmeye basıldı.

Dünya fındık üretiminin merkez üssü olan Ordu’da, ürün kalitesini ve verimliliği tehdit eden zararlılara karşı topyekün mücadele dönemi başladı.

Türkiye’nin tarımsal ihracatında stratejik bir öneme sahip olan fındıkta, bahar aylarıyla birlikte ortaya çıkan külleme ve kozalak akarı tehlikesi için düğmeye basıldı. Özellikle fındığın gelişim sürecini olumsuz etkileyen ve ciddi ekonomik kayıplara sebebiyet verebilen bu iki zararlıya karşı, Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından geniş kapsamlı bir ilaçlama seferberliği başlatıldı.

Zararlılarla mücadelede zamanlama kritik

Uzmanlar, külleme hastalığının özellikle ilkbahar döneminde hızla yayıldığına, kozalak akarının ise fındık tomurcukları üzerinde kalıcı hasarlar bıraktığına dikkat çekiyor. Erken müdahalenin hayati önem taşıdığı bu süreçte, üreticilerin bahçelerini düzenli kontrol etmeleri ve belirlenen takvime uygun şekilde kimyasal mücadeleyi gerçekleştirmeleri tavsiye ediliyor. Aksi takdirde, önümüzdeki hasat döneminde ciddi bir rekolte düşüşü yaşanabileceği öngörülüyor.

İl Müdürü Bayram Ay'dan üreticiye uyarı

Çalışmaları yerinde denetleyen Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay, Perşembe ilçesindeki Efirli Mahallesi’nde üreticilerle bir araya geldi. Sahadaki uygulamaları bizzat inceleyen Ay, fındıkta verim kaybının önüne geçmek için mücadelenin aksatılmaması gerektiğini vurguladı. Üreticilere "bahçenize sahip çıkın" çağrısında bulunan Ay, hastalıkla mücadelede doğru ilaç kullanımı ve teknik destek konusunda kurum olarak her zaman yanlarında olduklarını belirtti.