Yeni Birlik Gazetesi
56,3658 %0.05
65,7372 %0.16
35,0179 %0.15
3.769.549 %-1.71
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Gabar'da rekor üretim: Günlük petrol miktarı 84 bin varile yaklaştı

Gabar'da rekor üretim: Günlük petrol miktarı 84 bin varile yaklaştı

Güvenlik ortamının sağlanmasıyla Gabar Dağı'nda başlatılan petrol arama çalışmaları meyvesini veriyor; bölgedeki günlük üretim 84 bin varil sınırına dayandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, saha incelemeleri ve temaslarda bulunmak üzere gittiği Çorum’da basın mensuplarıyla bir araya geldi. Bölgedeki güvenlik ortamının tesis edilmesiyle birlikte enerji arama faaliyetlerinin hız kazandığını belirten Bayraktar, Cumhuriyet tarihinin en büyük kara petrolü keşiflerinden birine imza atıldığını hatırlattı.

2019 ve 2020 yıllarında başlatılan sismik araştırmalar ile teknik sondaj süreçlerinin sonuç verdiğini vurgulayan Bakan Bayraktar, Gabar Dağı'ndaki mevcut sahalarda günlük çıkarılan petrol miktarının 83 bin ila 84 bin varil aralığına yükseldiğini ifade etti. Yerli kaynakların devreye girmesinin küresel enerji krizinin sürdüğü bu dönemde stratejik bir önem taşıdığına dikkat çekildi.

Yerli Üretim Bölge Ekonomisine ve İstihdama Hayat Veriyor

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki huzur ortamının ekonomik kalkınmayı tetiklediğini dile getiren Bayraktar, enerji yatırımlarının sadece dışa bağımlılığı azaltmakla kalmayıp bölge halkı için yeni iş imkanları oluşturduğunu belirtti. Sahada yürütülen arama ve üretim faaliyetleri sayesinde yerel istihdamın güçlendiği, bu durumun sosyal refahı artırarak bölgesel kalkınmaya doğrudan katkı sağladığı kaydedildi.

Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda terörsüz bir geleceğin hedeflendiğini vurgulayan Bayraktar, Meclis çatısı altında yürütülen birlik projelerinin ve sağlanan toplumsal mutabakatın bu yatırımların kalıcılığını güvence altına alacağını sözlerine ekledi. Bakan Bayraktar, Çorum’daki programı kapsamında valilik, belediye ve esnaf ziyaretleriyle temaslarını sürdürdü.