Yeni Birlik Gazetesi
53,8978 %0.06
63,0346 %0.12
33,0441 %-0.2
3.004.481 %-2.445
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Gaziantep Ticaret Borsası, Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısını Gerçekleştirdi

Gaziantep Ticaret Borsası, Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısını Gerçekleştirdi

Gaziantep Ticaret Borsası'nın Temmuz ayı toplantısında gıda güvenliği ve jeopolitik riskler ele alındı.

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı, GTB Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu başkanlığında, GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ile meclis ve disiplin kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Toplantıda; küresel tahıl ticaretinde yaşanan gelişmeler, Karadeniz ve Hürmüz Boğazı’ndaki jeopolitik riskler, TMO’nun hububat alımları, dünyada gıda güvenliği, Akdeniz ÜPAK’ın yeni hasat dönemi çalışmaları ve yaklaşan Antep fıstığı hasat sezonu gibi önemli konular ele alındı.

Açılış konuşmasını yapan GTB Meclis Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın etkilerinin limanlar, ticari gemiler ve uluslararası ticaret güzergahları üzerinde belirginleştiğini ifade etti. Karadeniz’in dünya tahıl ticareti açısından stratejik önem taşıdığını vurgulayan Tiryakioğlu, bölgedeki güvenlik tehditlerinin küresel gıda arzını da tehlikeye attığını belirtti.

Tiryakioğlu, Hürmüz Boğazı’ndaki güvenlik risklerinin deniz taşımacılığını zorlaştırdığına dikkat çekerek, "Tahıl ve enerji ticaretinde yaşanabilecek her aksama, maliyetler üzerinde derin etkiler yaratabilir" dedi. Türkiye’nin bu bölgelerde gerilimi azaltmaya yönelik yürüttüğü diplomatik çabaların önemine de vurgu yaptı.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) hububat alımları hakkında da bilgi veren Tiryakioğlu, TMO’nun 21 Mayıs’tan itibaren 176 bin üreticiden 8,3 milyon ton hububat alarak rekor seviyeye ulaştığını aktardı.

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı ise borsa tarafından sürdürülen projeler ve yeni dönem faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Eğitim ve teknik inceleme programlarıyla sektörel gelişmelere uyum sağlamaya yardımcı olduklarını belirten Akıncı, tarımsal ticaret altyapısının geliştirilmesine yönelik çalışmaların kararlılıkla devam ettiğini ifade etti.

Ayrıca, Akdeniz Ürün Piyasası Aracı Kurumu’nun yeni hasat sezonundaki faaliyetlerine de değinen Akıncı, Elektronik Ürün Senedi piyasasında işlem güvenliğinin artırılmasına yönelik çalışmalara hız verildiğini kaydetti.

Akıncı, FAO, IFAD, UNICEF, WFP ve WHO tarafından hazırlanan raporlar doğrultusunda, 2025 yılında 645 milyon insanın açlık tehdidiyle karşılaşacağını ve 2,7 milyar kişinin sağlıklı bir beslenme için gereken bütçeyi karşılayamayacağını vurguladı.

Yaklaşan Antep fıstığı hasat sezonu hakkında da bilgi veren Akıncı, Barak bölgesinde erkenci kırmızı ben fıstığın sınırlı miktarda görüldüğünü ve sezonun ilerleyen günlerde hız kazanacağını söyledi. Antep fıstığının Gaziantep ekonomisi için önemine vurguda bulunarak, ürün kalitesinin korunması ve doğru hasat yöntemlerinin önemini dile getirdi.

Toplantının devamında, meclis üyeleri gündem maddeleri üzerinde değerlendirmelerde bulunarak, sektörlerin güncel sorunları ve çözüm önerileri üzerine karşılıklı istişarelerde bulundu.

GAZİANTEP TİCARET BORSASI (GTB) TEMMUZ AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI, GTB MECLİS BAŞKANI AHMET...

GAZİANTEP TİCARET BORSASI (GTB) TEMMUZ AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI, GTB MECLİS BAŞKANI AHMET TİRYAKİOĞLU BAŞKANLIĞINDA, GTB YÖNETİM KURULU BAŞKANI MEHMET AKINCI İLE MECLİS VE DİSİPLİN KURULU ÜYELERİNİN KATILIMIYLA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

GAZİANTEP TİCARET BORSASI (GTB) TEMMUZ AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISI, GTB MECLİS BAŞKANI AHMET...