Yeni Birlik Gazetesi
49,5729 %-0.06
56,7693 %-0.04
28,2500 %0.46
3.819.922 %-0.016
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Hayal Değil Gerçek: Artık Evler ‘Biriktirilerek’ Alınacak

Hayal Değil Gerçek: Artık Evler ‘Biriktirilerek’ Alınacak

Hükümetin öncülüğünde hayata geçecek olan yeni modelle, dar ve orta gelirli vatandaşlar artık küçük birikimlerle gayrimenkul yatırımı yapabilecek. Borsa İstanbul’da işlem görecek gayrimenkul sertifikaları sayesinde Türkiye, yatırımda yeni bir dönemin kapılarını aralıyor.

MUHABİR: Gökhan Erek

Gayrimenkul sektöründe devrim niteliğinde bir adım atılıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın koordinasyonunda, TOKİ ve Emlak Konut’un desteğiyle hayata geçirilecek olan “gayrimenkul sertifikası” modeli, dar ve orta gelirli vatandaşlara ev sahibi olma yolunda yepyeni bir fırsat sunuyor.

Artık birikimini konuta yatırmak isteyen her vatandaş, büyük projelere küçük paylarla ortak olabilecek. Bu sistemde konutlar, değer bazında parçalara ayrılacak ve her parça sertifika olarak yatırımcılara sunulacak. Bu sertifikalar, Borsa İstanbul’da işlem görecek.

Gayrimenkul Girişimcisi ve Hakan Bucak Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bucak, bu modelin sadece konuta ulaşımı kolaylaştırmakla kalmayıp aynı zamanda Türkiye’nin yatırım kültürüne yön vereceğini vurguladı.

Ev Sahibi Olmanın Yeni Yolu: “Biriktirerek” Konut Sahibi Olmak

Sistem, vatandaşların bütçelerine uygun miktarlarda gayrimenkul sertifikası satın almasını ve zamanla bu payları biriktirerek diledikleri projeden ev sahibi olmalarını mümkün kılıyor. Bucak, bu durumu şu sözlerle ifade etti:
“Vatandaş artık evini biriktirerek alacak. Projenin her aşamasında sertifika toplama imkânı olacak.”

Yeni model, aynı zamanda konut yerine projelerin değer artışından faydalanmak isteyen yatırımcılara da hitap ediyor. Yani sistem, hem konut ihtiyacına çözüm hem de yatırımcılara kârlı bir alternatif sunuyor.

Orta Gelirli İçin Tarihi Fırsat: Bariyerler Kalkıyor

Yüksek faiz oranları ve peşinat baskısı, uzun süredir konuta erişimde engel teşkil ediyordu. Ancak bu sistemle birlikte peşinatsız, taksitsiz ve faizsiz bir yatırım olanağı doğuyor. Bu da, özellikle orta gelir grubunun önündeki engellerin kalktığı anlamına geliyor.

Bucak, “Konut piyasasında artık orta gelirlinin zamanı geldi. Bu sistemle birlikte toplumun her kesimi yatırımcı olabilecek” diyerek sosyal tabana yayılacak yeni dönemin önemine dikkat çekti.

Devletin Güvencesiyle Güvenli Yatırım İmkanı

Sistem, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) denetiminde yürütülecek. Bu yönüyle hem yatırımcıya hem de gayrimenkul sektörüne güven verecek şeffaf bir yapı sunacak. İlk örnek projenin kamu öncülüğünde olması ise, özel sektörün de cesaretle bu alana yönelmesini sağlayacak.

Sürdürülebilir Finansman, Güçlü Sektör

Bu model, sadece bireysel yatırımcılar için değil; proje geliştiriciler açısından da önemli fırsatlar doğuruyor. Sürekli finansman akışı sağlayan bu sistem sayesinde projeler daha hızlı tamamlanacak, sektörün dinamizmi korunacak.

Bucak, “Sertifika bazlı model, sadece alıcı değil, geliştirici için de devrim niteliğinde. Güçlü ve sürdürülebilir finansman sistemiyle sektör nefes alacak” diyerek yeni yapının önemini vurguladı.

Krizlere Karşı Kalkan: Barınma Sorununa Milli Çözüm

Yüksek maliyetlerin konut üretimini yavaşlatması, barınma krizi riskini beraberinde getiriyordu. Yeni model, bu krizi önleyecek adımları barındırıyor. Güvenilir ve denetlenebilir yapısıyla hem yatırım hem üretim süreci kontrol altına alınacak.

Bucak, “Sertifika ve fon sistemleri, gayrimenkul piyasasının kırılgan yapıdan kurtulmasına katkı sağlayacak. Kredilere bağımlılığı azaltacak bu çözüm, sektörü güçlendirecek” dedi.