Yeni Birlik Gazetesi
45,7466 %-0.08
53,4509 %0.05
25,5111 %-0.3
4.050.171 %-0.787
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Hazine ve Maliye Bakanlığı Harekete Geçti: İnternetten Kazanç Sağlayanlar Dikkat!

Hazine ve Maliye Bakanlığı Harekete Geçti: İnternetten Kazanç Sağlayanlar Dikkat!

Hazine ve Maliye Bakanlığı, e-ticaret üzerinden elde edilen gelirleri mercek altına aldı. Bakanlığa bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), sanal POS sistemleri üzerinden yapılan ödemeleri detaylı bir şekilde analiz ederek, vergi dışı bırakılan milyarlarca liralık hasılatı ortaya çıkardı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, e-ticaret üzerinden elde edilen gelirleri mercek altına aldı. Bakanlığa bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), sanal POS sistemleri üzerinden yapılan ödemeleri detaylı bir şekilde analiz ederek, vergi dışı bırakılan milyarlarca liralık hasılatı ortaya çıkardı.

Yapılan incelemeler sonucunda, 4 bin 95 mükellefin toplam 37 milyar liralık hasılatı vergi dışı bıraktığı tespit edildi. Bakanlık, tespit edilen mükelleflere öncelikle gönüllü uyum çağrısında bulunurken, uymayanlar için cezai işlem sürecini başlatacağını duyurdu.

Milyarlarca Liralık Vergi Kaçağı Tespit Edildi

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2020-2024 yılları arasında sanal POS kullanarak gelir elde eden kişilerin mükellefiyet durumlarını ve bu uygulamalar üzerinden elde edilen hasılatın vergi beyanlarına yansıtılıp yansıtılmadığını tespit etmek amacıyla kapsamlı bir analiz çalışması gerçekleştirdi.

Ödeme ve elektronik para kuruluşlarınca Bakanlık veri tabanına gönderilen veriler doğrultusunda yapılan incelemelerde, yüksek riskli mükellefler belirlendi. Detaylı analizler ve banka verileri ile uyumlulaştırılan raporlar sonucunda, sanal POS aracılığıyla gelir elde eden ancak vergi yükümlülüklerini yerine getirmeyen 4 bin 95 mükellef tespit edildi.

Bu mükelleflerin bir kısmının gelir veya kurumlar vergisi yönünden hiç mükellefiyeti bulunmadığı, bir kısmının ise mükellefiyeti olmasına rağmen beyanname vermediği ya da eksik beyanda bulunduğu ortaya çıktı. Toplamda 37 milyar liralık hasılatın vergi dışı bırakıldığı saptandı.

Hangi Sektörler İncelendi?

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yaptığı incelemeler, birçok farklı sektörü kapsadı. Tekstil ve hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, telefon ve telefon aksesuarı ticareti yapanlar ile bilgisayar programlama faaliyeti yürüten yüzlerce mükellefin hasılatlarını gizlediği belirlendi.

Analiz çalışmaları kapsamında, vergi kaydı olmayan bir kişinin 2024 yılında sanal POS uygulamaları üzerinden 2 bin 284 kez işlem yaptığı ve 67 milyon lira gelir elde ettiği görüldü. İnternet üzerinden perakende bilgisayar sarf malzemeleri satışı yapan bu kişi hakkında yasal süreçler başlatıldı.

Gönüllü Uyum Süreci Başlatıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, tespit edilen vergi kayıplarını önlemek için "gönüllü uyum ve izaha davet" mekanizmasını devreye soktu. Bu kapsamda, mükellefiyeti olmayan, vergi mükellefiyeti olduğu halde beyanda bulunmayan ya da eksik beyanda bulunan kişiler, cezai yaptırım uygulanmadan önce bilgilendirilerek gönüllü uyuma ve izaha davet ediliyor.

Beyanlarında gerekli düzeltmeyi yapan mükelleflere daha az ceza uygulanırken, çağrıya yanıt vermeyen, beyanname vermekten kaçınan veya gelirlerini gizlemeye devam edenler hakkında vergi incelemesi ve cezai işlem süreci başlatılacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı, gönüllü uyum sürecine ilk aşamada e-ticaret gelirlerini gizlediği anlaşılan 561 mükelleften başladı. Bu sürecin kademeli olarak genişletilmesi bekleniyor.

Bakan Şimşek'ten Önemli Açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ilişkin değerlendirmesinde, dijitalleşen dünyada vergi kaybının izinin artık çok daha kolay sürüldüğünü vurguladı. Şimşek, "Sadece sahada değil teknolojiyi etkin kullanarak da kayıt dışı ile mücadele ediyoruz. Sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemleri üzerinden gelir elde edenler, vergisini ödemek zorunda" ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek, mükellefleri öncelikle gönüllü uyum sürecine dahil ettiklerini, uyum göstermeyenler için ise ceza mekanizmalarının devreye alınacağını belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *