Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin bölgesel çatışmaların gölgesinde dahi istikrarını koruyan bir merkez olduğunu vurgulayarak, ABD ile ticari hacmi 100 milyar dolara taşıyacak yeni iş birliği modelleri için düğmeye bastıklarını açıkladı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile ABD Ticaret Odası’na bağlı ABD-Türkiye İş Konseyi tarafından düzenlenen yuvarlak masa toplantısı, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde yeni bir dönemin kapılarını araladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Chobani CEO’su Hamdi Ulukaya’nın katılımıyla gerçekleşen zirvede, Türkiye’nin küresel tedarik zincirlerindeki stratejik rolü masaya yatırıldı.
Stratejik ortaklıkta yeni vizyon
Konuşmasında küresel belirsizliklere dikkat çeken Yılmaz, tedarik zincirlerindeki kırılganlıkların Türkiye ile ABD arasındaki köklü müttefiklik ilişkisini daha da değerli kıldığını belirtti. İkili ticaret hacminin geçen yıl 39 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Yılmaz, hedefin 100 milyar dolar olduğunu ve mevcut performansın bu hedefe ulaşmak için güçlü bir potansiyel barındırdığını ifade etti. Türkiye’de faaliyet gösteren 2 bin 300’ü aşkın ABD sermayeli şirketin varlığına dikkat çeken Yılmaz, Türk firmalarının da ABD pazarında 14 milyar dolarlık doğrudan yatırımla ciddi bir başarı hikayesi yazdığını vurguladı.
Yeşil ve dijital dönüşümle gelen fırsatlar
Türkiye’nin 12. Kalkınma Planı çerçevesinde yeşil ve dijital dönüşümü merkeze aldığını belirten Yılmaz, ülkenin lojistik altyapısı ve modern limanlarıyla yatırımcılar için vazgeçilmez bir merkez konumunda olduğunu söyledi. Yılmaz, "Önceliğimiz, yüksek katma değerli ve teknoloji yoğun yatırımları ülkemize çekmektir" diyerek, yatırımcı dostu politikaların kararlılıkla sürdürüleceğinin altını çizdi.
CAATSA beklentisi ve üçüncü ülkelerde ortaklık
Savunma sanayii, enerji, yapay zeka ve siber güvenlik gibi alanlarda iş birliğini derinleştirmek istediklerini belirten Yılmaz, CAATSA yaptırımları konusunda somut ilerlemeler beklediklerini yineledi. Ayrıca, Türk ve Amerikan firmalarının Afrika, Asya ve Avrupa gibi üçüncü pazarlarda ortak projeler geliştirmesinin, Uzakdoğu’dan gelen rekabet baskısına karşı en etkili yanıt olacağını ifade etti.
Güvenli liman vurgusu
Küresel savaşların yarattığı fiyat baskılarına rağmen Türkiye’nin arz güvenliği konusunda bir sorun yaşamadığını belirten Yılmaz, "Savaş sonrası bizi yeni bir bölgesel ortam bekliyor. İstikrarını koruyan bir ülke olarak bu yeni dönemde çok önemli fırsatlarımız var. İstanbul Finans Merkezi başta olmak üzere, yatırımcıları şaşırtacak yeni açılımlar ve adımlar üzerinde çalışıyoruz" dedi.
Program, TOBB ve ABD Ticaret Odası arasında imzalanan iş birliği anlaşmasıyla taçlandırılırken, taraflar arasındaki görüşmeler basına kapalı olarak devam etti.