Yeni Birlik Gazetesi
45,7466 %-0.08
53,4509 %0.05
25,5111 %-0.3
4.050.171 %-0.787
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi İş Bankası’ndan Tarihe Altın Değerinde Destek! Laodikeia ve Tripolis Ayağa Kalkıyor

İş Bankası’ndan Tarihe Altın Değerinde Destek! Laodikeia ve Tripolis Ayağa Kalkıyor

Türkiye İş Bankası, Denizli'deki Laodikeia ve Tripolis antik kentlerinde beş yıl sürecek arkeolojik kazı ve koruma çalışmalarına destek verecek. Pamukkale Üniversitesi'nin liderliğindeki projeyle, Anadolu'nun tarihi mirası gün yüzüne çıkarılacak.

MUHABİR: Bülent Çolakoğlu

Türkiye’nin yer altındaki binlerce yıllık medeniyet izleri, devlet destekli projeler ve özel sektör katkılarıyla gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Kültürel mirasa sahip çıkma anlayışını sosyal sorumluluk bilinciyle harmanlayan Türkiye İş Bankası, Denizli’deki Laodikeia ve Tripolis antik kentlerine beş yıl boyunca arkeolojik kazı ve koruma çalışmaları için destek vereceğini açıkladı.

Kazıların bilimsel sorumluluğunu üstlenen Pamukkale Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Celal Şimşek ve Prof. Dr. Bahadır Duman öncülüğündeki ekipler, bu önemli destekle Anadolu topraklarının geçmişine ışık tutmaya devam edecek.

Laodikeia: Anadolu'nun Parlayan Yıldızı

Laodikeia Antik Kenti, milattan önce 3. yüzyılda Seleukos Kralı II. Antiokhos’un eşi Laodike adına kurulmuş, Roma döneminde refahın ve inancın merkezi olmuştur. İncil'de adı geçen yedi kiliseden birine ev sahipliği yapması da bu antik şehri manevi açıdan önemli kılmaktadır.

Yaklaşık 8 kilometrekarelik bir alana yayılan kentte; tiyatrolar, stadyum, gymnasium, çeşmeler ve tapınaklar yer almakta. 2013 yılından bu yana UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Laodikeia, Türkiye'nin kültürel diplomasi gücüne de katkı sunuyor.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, "Binlerce yıl öncesine ait ticaret, tıp, spor ve dini yaşama dair somut belgeler ortaya çıkarıyoruz. Bu tarihi mirası gelecek kuşaklara aktarmak için var gücümüzle çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Tripolis: Geçmişin İzleriyle Bugüne Sesleniyor

Denizli’nin Buldan ilçesinde, Lidya, Frigya ve Karya uygarlıklarının kesişim noktasında kurulu Tripolis Antik Kenti, hem tarihi hem stratejik önemiyle dikkat çekiyor. Roma ve Bizans dönemlerinin mimari yapılarının gün yüzüne çıkarıldığı kentte agora, tiyatro, sütunlu cadde ve kilise gibi yapılar göz kamaştırıyor.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Bahadır Duman, kentin MÖ 5500'den 1920’lere kadar uzanan tarihine dikkat çekerek, “Tripolis’in, toprak altına katman katman gömülen yapıları, günümüzde neredeyse çatı seviyesinde ortaya çıkıyor. Bu eşsiz yapıların açığa çıkmasıyla tarihimiz yeniden yazılıyor” dedi.

İş Bankası’ndan Kültürel Miras Atağı

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen, Türkiye’nin arkeolojik mirasına katkı sağlamayı uzun soluklu bir kurumsal vizyon olarak benimsediklerini belirterek, şunları söyledi:

“Tripolis ve Laodikeia’daki çalışmalarla birlikte bugüne kadar Teos, Patara, Nysa, Zeugma, Stratonikeia gibi pek çok medeniyetin beşiğine destek verdik. Türkiye’nin dünya mirasına sunduğu katkılar giderek büyüyor. Bu çalışmalar, milletimizin zengin tarihine olan bağlılığımızın göstergesidir.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *