Memiş, geçtiğimiz hafta gelen bir anlaşma haberi sonrasında ons altının 4.850 dolar seviyesine kadar gerilediğini, ardından kısa sürede 5.150 dolar seviyesine yükseldiğini söyledi. Bu süreçte 300 dolarlık bir bant oluştuğunu ifade eden Memiş, “Geçen hafta salı günü anlaşma haberi geldi diye 4.850 dolara gerileyen ons altın bugün 5.150 dolar seviyesinde. Arada 300 dolar var. 150 dolar aşağı, 150 dolar yukarı yaptı. Bu aradaki 300 dolardan kim kazanıyor? Onlar kazanıyor. Tonlara vurduğunuz zaman milyar dolarlar kazanıyorlar” dedi.
Yılın geri kalan bölümünde benzer dalgalanmaların sürebileceğini belirten Memiş, “Yılın bitmesine 10 ay var. 10 ay boyunca her ay piyasaları rahat bırakmayacaklar. Her ay bu manipülasyon piyasasını göreceğiz” ifadelerini kullandı.
ABD ve Küresel Riskler
Küresel gelişmelere de değinen Memiş, ABD’de Yüksek Mahkeme ile eski Başkan Donald Trump arasında yaşanan gerilime işaret etti. Trump’a Yüksek Mahkeme’den sert bir uyarı geldiğini ve yetkilerinin sınırlandırıldığını belirten Memiş, “Ama çıktı, ‘%10 mu? Ben %15 yapıyorum’ dedi. Burada çok ciddi bir siyasi risk var” şeklinde konuştu.
ABD Merkez Bankası’nın (FED) bağımsızlığına ilişkin olası tartışmaların da piyasalar açısından belirleyici olabileceğini dile getiren Memiş, “FED'in bağımsızlığı ciddi anlamda sorgulanır ve Powell haklı bulunursa iş farklı bir yola gider. Amerika'da rüzgar tersine dönebilir” değerlendirmesinde bulundu.
Trump’ın ticaret politikalarına da değinen Memiş, gümrük tarifeleri üzerinden yürütülen sürecin küresel ticareti etkilediğini belirterek, “Dünya ticaretini bozduğun zaman senin ekonomin de bozuluyor” dedi.
Yatırımcılara Temkin Çağrısı
Küçük yatırımcılara yönelik değerlendirmelerde bulunan Memiş, geçen yıl altın ve gümüşte görülen yüksek getirilerin bu yıl aynı şekilde tekrarlanacağı beklentisinin risk taşıdığını ifade etti.
“Geçen yıl altın %110, gümüş %200 getirdi diye bu yıl da aynı olacak diye hayal kurmayın. Evimi satayım, arabamı satayım, kredi çekeyim altın alayım diyenler hedefte. Özellikle kaldıraçlı ve krediyle işlem yapanları soyacaklar” ifadelerini kullanan Memiş, kredi kullanarak yatırım yapılmasına karşı uyarıda bulundu.
Yılın ilk günlerinde gram altının 8.000 lira seviyelerinde yoğun talep gördüğünü hatırlatan Memiş, bu süreçte kredi çekerek alım yapan yatırımcıların zarar ettiğini söyledi.
Gram Altında Kritik Seviyeler
Kapalıçarşı’da gram altının 7.472 lira seviyesinde olduğunu belirten Memiş, fiyat yükseldikçe yatırımcı psikolojisinin değiştiğini ifade etti.
“Geçen hafta 7.200 liraya kadar geriledi, her şey süt limandı. Ama 8.000 lira kırılınca yine kuyruk olur. 9.000 lira olunca daha fazla olur. 10.000 lira olunca piyasada altın kalmaz. Türkiye böyle” dedi.
Yatırımcıların genellikle sakin dönemlerde değil, yeni zirveler görüldüğünde alım yaptığını belirten Memiş, belirsizlik ortamında kısa vadeli işlemlerde zarar ihtimaline dikkat çekti.
Konuşmasında küresel tabloya da değinen Memiş, piyasalarda belirsizliğin sürdüğünü ifade ederek, manipülasyon ve dalgalanmanın devam edebileceğini söyledi.