İstanbul’da okul servislerinde güvenlik standartları köklü bir değişime hazırlanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından alınan yeni kararla, şehir genelindeki tüm okul servislerinde iç ve dış kameralar zorunlu hale getiriliyor. Bu önemli adım, öğrenci taşımacılığında yaşanabilecek olumsuzlukları en aza indirmeyi hedefliyor.
Eyüpsultan’daki Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) gerçekleştirilen UKOME toplantısında alınan karar, kentteki servis taşımacılığı sisteminin dijital güvenlik altyapısıyla entegre edilmesini öngörüyor. Halihazırda taksi, minibüs ve dolmuşlarda kullanılan denetim sistemlerinin, artık okul servislerine de entegre edilmesi planlanıyor.
Toplantıya başkanlık eden İBB Genel Sekreter Yardımcısı Pelin Alpkökin, çocukların emniyetli bir şekilde okullarına ulaşmasının belediyenin öncelikleri arasında yer aldığını vurguladı. Karar oy birliğiyle kabul edildi.
Yeni yönetmelik öğrenci güvenliğini merkeze alıyor
UKOME toplantısında önerilen değişiklikle birlikte, Okul Servis Araçları Yönetmeliği’nin birinci fıkrası da yeniden düzenlenecek. Buna göre, her okul servis aracında tüm koltukları net şekilde görebilecek şekilde konumlandırılmış iç ve dış kameralar ile kayıt cihazı bulundurulması yasal zorunluluk haline geliyor.
Bu kameraların, Karayolları Trafik Yönetmeliği ile Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik’te tanımlanan teknik kriterlere uygun olması bekleniyor. Kayıt cihazları, yolculuk sırasında oluşabilecek her türlü durumu kayıt altına alacak ve gerektiğinde denetim birimlerine sunulabilecek.
Bu düzenlemenin özellikle son yıllarda artış gösteren çocuk güvenliği kaygılarına karşı atılmış ciddi bir adım olduğu ifade ediliyor. Veliler, çocuklarını okula gönderirken daha huzurlu hissedecek.
Uygulama 2026’da başlıyor, hazırlık süreci hemen başlıyor
Kamera zorunluluğu kararının yürürlüğe girmesi için gerekli olan imza süreçlerinin 2026 yılı içinde tamamlanmasıplanlanıyor. Ancak yetkililer, servis işletmecilerinin şimdiden hazırlıklara başlamasının önemine dikkat çekiyor.
Bu geçiş sürecinde, hem kamu hem de özel sektör iş birliği içinde olacak. Gerekli teknik ekipmanların temini, montaj işlemleri ve sistem testleri belediyenin denetiminde ilerleyecek. Aynı zamanda bu sistemlerin canlı olarak izlenebilir hale getirilmesi de gündemde. Böylece çocukların anlık takibi mümkün olacak.
Servis şoförleri ve rehber personel için ise ek eğitim programları planlanıyor. Kameralı sistemlerin nasıl çalıştığı, olası kriz anlarında nasıl hareket edilmesi gerektiği gibi konular detaylı şekilde ele alınacak.
Veliler rahatlıyor, sektör yeni bir sayfa açıyor
Yeni düzenlemeyle birlikte hem veliler hem de servis taşımacılığı yapan şirketler yeni bir sürece girmiş oluyor. Veliler için bu karar, uzun süredir dile getirilen güvenlik taleplerinin karşılık bulması anlamına geliyor.
Özellikle geçmiş yıllarda yaşanan bazı olumsuz olaylar, servis araçlarındaki gözetim ihtiyacını gündeme getirmişti. Artık bu sistem sayesinde hem öğrencilerin hem de personelin davranışları kayıt altına alınacak, olası ihlallerde hızlıca müdahale edilebilecek.
Sektör temsilcileri ise bu değişimin kısa vadede maliyetli olsa da uzun vadede hem marka imajı hem de müşteri memnuniyeti açısından olumlu etkiler yaratacağı görüşünde. Güvenli servis, tercih edilen servis olacak.