Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Karacabey Ovası’nda kapya biber üreticileri, hasat sezonunun başlangıcında fabrikaların fiyat manipülasyonu yaptığını öne sürerek endişelerini dile getiriyorlar. Üreticiler, sanayicilerin alımları durdurup fiyatları düşük tutma amaçlı makineleri çalıştırmadığını belirtmekte.
Fiyatlar ne durumdaydı?
Sezonun ilk haftalarında, taze pazarda kilogram fiyatı 25-30 lira arasında işlem gören kapya biber, közleme fabrikalarının alımları durdurması nedeniyle tarlada 18 liraya kadar düştü. Bu durum, üreticilerin maliyetlerini karşılamakta zorlanmalarına neden oldu.
Üreticilerin çağrısı
Karacabey Ziraat Odası İkinci Başkanı Ramazan Düzen, sanayicilerin fiyat düşürmek için alım yapmadığına dikkat çekerek, "Üretim maliyetleri 15-17 lira arasında değişirken, biz ürünü 17-18 liraya satmakta dahi zorlanıyoruz" dedi. Fabrikaların durumu kritik hale getirdiğini ifade eden Düzen, gözle görülür şekilde mağduriyet yaşandığını vurguladı.
Düzen, yetkililere ve bölge milletvekillerine de seslenerek, sanayicinin zarar etmesi durumunda desteklenmesi gerektiğini belirtirken, üreticilerin sürdürülebilir bir şekilde faaliyet gösterebilmesi için müdahale çağrısında bulundu. Üreticiler, doğru fiyatlandırma ile üretim yapmanın gerekliliğini savunarak acil çözüm talep ediyorlar.

TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ TARIM MERKEZLERİNDEN KARACABEY OVASI'NDA KAPYA BİBER ÜRETİCİLERİ, HASAT SEZONUNUN BAŞINDA FABRİKALARIN FİYAT BASKISIYLA SARSILDI.