Yeni Birlik Gazetesi
53,1487 %-0.94
61,9322 %-0.79
32,5133 %-1.17
2.820.303 %-1.072
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Kars, Ardahan ve Iğdır’da yeni dönem: Bölgeyi dev bir lojistik üsse dönüştürecek yol haritası hazır

Kars, Ardahan ve Iğdır’da yeni dönem: Bölgeyi dev bir lojistik üsse dönüştürecek yol haritası hazır

Kars, Ardahan ve Iğdır’ın ekonomik geleceğini şekillendirmek adına düzenlenen Bölge Kalkınma Toplantısı, bölgenin kaderini değiştirecek stratejik kararlara sahne oldu.

Kars, Ardahan ve Iğdır’ın ekonomik potansiyelini küresel pazarlara taşımak amacıyla düzenlenen zirvede, bölgenin Kafkasya ve Orta Asya ticaretindeki rolünü güçlendirecek kapsamlı bir kalkınma manifestosu için düğmeye basıldı.

Kars, Ardahan ve Iğdır’ın ekonomik geleceğini şekillendirmek adına düzenlenen Bölge Kalkınma Toplantısı, bölgenin kaderini değiştirecek stratejik kararlara sahne oldu. Kars Ticaret ve Sanayi Odası ile KAI Vakfı öncülüğünde gerçekleştirilen organizasyon, kamu yöneticilerinden iş dünyası temsilcilerine kadar geniş bir paydaş grubunu bir araya getirdi. Toplantıda, bölgenin sadece bir geçiş güzergahı değil, üretim ve lojistik odaklı bir merkez haline getirilmesi için somut adımlar atıldı.

Ekonomik rekabette yeni rota

Toplantının açılışında konuşan Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadir Bozan, bölgenin artık mevcut ekonomik düzende daha iddialı bir konumda olması gerektiğini belirtti. Bozan, değişen ticaret yolları ve üretim dinamikleri karşısında yerinde sayma lükslerinin bulunmadığını vurgulayarak, ortak akıl ve iş birliğiyle bölgeyi geleceğe taşıyacaklarını ifade etti.

Organik tarımın yükselen değeri

KAI Vakfı Kurucu Başkanı Prof. Dr. Esfender Korkmaz ise tarımsal üretimin geleceğine dair çarpıcı bir projeksiyonda bulundu. Organik ürünlerin dünyada stratejik bir değer kazandığını belirten Korkmaz, "Bugün bir cep telefonu karşılığında yüzlerce kilo peynir veriyoruz; ancak bu dengeler değişecek. Bölgenin tarımsal potansiyelini bu dönüşüme göre planlamalıyız" diyerek katma değerli üretimin önemine dikkat çekti.

Yatırımcılara kapılar ardına kadar açık

Kars Valisi Ziya Polat, bölgeye yatırım yapmak isteyen iş insanlarına yönelik önemli bir çağrıda bulundu. Özellikle tarihi yapıların turizm ekonomisine kazandırılması noktasında teşvik edici bir model uyguladıklarını belirten Vali Polat, "Yap-işlet-devret modeliyle tarihi binaları turizme açıyoruz. Bölge, sunduğu fırsatlarla yatırımcılar için bir cazibe merkezi haline geliyor" dedi.

Zengezur ve lojistik hamlesi

Toplantının ana gündem maddelerinden birini de Zengezur Koridoru ve Kars-Iğdır-Nahçıvan demiryolu hattı oluşturdu. Katılımcılar, bu projelerin bölgeyi uluslararası ticaretin merkezine yerleştireceği konusunda hemfikir oldu. Karma Organize Sanayi Bölgesi ve Lojistik Merkez gibi projelerin entegre bir ekosistem olarak kurgulanması gerektiği vurgulandı.

2030 vizyonu için ortak manifesto

Zirvenin en somut çıktısı ise üç ilin ticaret odalarının ortak çalışmasıyla hazırlanacak olan "Kalkınma Manifestosu" oldu. 2030 hedeflerini içeren bu yol haritası, Kars, Ardahan ve Iğdır’ı Kafkasya ve Orta Asya’ya açılan güçlü bir ticaret ve üretim üssü yapmayı hedefliyor. Toplantı, bölge ekonomisine yön verecek bu kararların ardından plaket takdimiyle sona erdi.