Yeni Birlik Gazetesi
56,5097 %0.11
65,7800 %0.06
34,8942 %-0.32
3.776.832 %-1.12
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Kars'ta arıcılığa destek artıyor: Kovan başına 250 TL yardım sağlanacak

Kars'ta arıcılığa destek artıyor: Kovan başına 250 TL yardım sağlanacak

Kars'ta arıcılığın geliştirilmesi amacıyla kovan başına 250 TL destek verilecek. Kadın ve genç üreticilere ilave yardımlar da yapılacak.

Kars'ta arıcılığın gelişimini sağlamak, arı sağlığını korumak ve kaliteli bal üretimini artırmak amacıyla önemli sahadaki çalışmalar devam ediyor. Kars İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekibi, arıcıların kovan varlığı ve üretim faaliyetlerini yerinde takip etmektedir.

Kars'ın zengin potansiyeli

Kars'ın zengin bitki örtüsü ve yüksek rakımlı yaylaları, arıcılık için kritik bir üretim potansiyeli sunuyor. Tarım ve Orman Müdürlüğü, sürdürülebilir arıcılığı teşvik etmek amacıyla üreticilere yönelik çalışmalarını sürdürmektedir. Bu çalışmalar kapsamında, arı sağlığının korunması ve kovan varlığının sürdürülebilirliği için gerekli teknik destek verilmektedir.

2026 yılı kovan desteği açıklaması

2026 Yılı Arılı Kovan Desteği çerçevesinde, arıcıların üretim maliyetlerine katkıda bulunmak ve arıcılığın sürdürülebilirliğini desteklemek için kovan başına ödemeler yapılacak. Birlik üyesi üreticilere **250 TL**, birlik üyesi olmayanlara ise **200 TL** temel destek sağlanacak. Ek olarak, belirli kriterleri karşılayan üreticiler için farklı oranlarda ek destek fırsatları da sunulacaktır.

Bu kapsamda, **kadın ve genç arıcılar** için %40 ilave destek sağlanarak, tarımsal üretimde daha fazla yer almalarının teşvik edilmesi hedefleniyor. Gezginci arıcılara da %30 ilave destek verilecek. Ayrıca, ilk derece tarımsal örgüt üyelerine %20 ek yardım sağlanması da planlanıyor.

Yürütülen bu destek programları ile Kars'ta arıcılığın güçlendirilmesi ve kaliteli bal üretiminin artırılması amaçlanıyor. Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin saha çalışmalarıyla, arıcıların emeklerine destek olmasının yanında, Kars'ın arıcılık potansiyelinin etkin bir şekilde değerlendirilmesi sağlanıyor.

Verilen desteklerin, hem arıcıların gelirine katkı sağlaması hem de Kars'ın tarımsal üretim çeşitliliğinin ve marka değerinin artırılması bekleniyor.

KARS’TA ARICILIĞA GÜÇ, ÜRETİME DESTEK: KOVAN BAŞINA 250 TL’YE KADAR DESTEK(KARS-İHA)

KARS’TA ARICILIĞA GÜÇ, ÜRETİME DESTEK: KOVAN BAŞINA 250 TL’YE KADAR DESTEK(KARS-İHA)