Kocaeli’de tarım ve hayvancılığı geliştirmek amacıyla başlatılan proje kapsamında üreticilere dağıtılan süt otu tohumu hasadına başlandı. Projenin sağladığı %75 hibe desteği sayesinde çiftçilerin yüzü güldü.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, sonbaharda 3 bin 950 çiftçiye yaklaşık 1.420 ton yem bitkisi tohumu dağıttı. Bu kapsamda üreticilere 22 bin paket arpa, 5 bin 400 paket yem bezelyesi ve 9 bin 200 paket süt otu tohumu hibe edildi. %75 hibeli süt otu tohumları, kentin genelinde toplam 45 bin dekar alanda ekilmekte.
Yılda 5 kez hasat edilebilme avantajıyla dikkat çeken süt otu, hayvanların yem ihtiyacını karşılarken et ve süt verimini artırmada önemli bir alternatif oluşturuyor. Yerli ve milli tohumlu süt otu, yüksek enerji verimi ve protein oranına sahip olmasıyla öne çıkarak, çiftçilere büyük bir ekonomik avantaj sağlıyor.
Üreticiler, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle sağlanan balyalama makineleriyle, tarlalarda biçilen yem bitkilerini topluyor. Bu makineler, kurutulan otları kısa sürede balya haline getirerek iş gücü ihtiyacını azalttığı gibi yem hazırlama maliyetlerini de önemli ölçüde düşürüyor.
Yüksek verimden memnun kalan çiftçiler, tarımsal destekler için Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a teşekkürlerini sunuyor. İzmit ilçesi Yenice Mahallesi’nde çiftçilik yapan Ercan Sarı, desteklerin üretim maliyetlerini düşürdüğünü ifade etti. Sarı, "Bu sene gübre maliyetleri göz önüne alındığında destekler %75’e çıktı. 70 dönümlük alan için aldığım 350 kilogram yonca tohumu, piyasa fiyatına göre 80 bin lira yerine 20 bin liranın altında bir maliyetle gerçekleştirildi" dedi.

Kocaeli'de süt otu çiftçiye can suyu oldu