Yeni Birlik Gazetesi
53,3187 %0.35
61,8817 %0.45
32,1369 %-0.06
2.801.475 %1.082
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Kredi kartında üst üste 3 kez asgari ödeme yapmayanın kartı kapatılıyor

Kredi kartında üst üste 3 kez asgari ödeme yapmayanın kartı kapatılıyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu mevzuatına göre bir takvim yılı içinde asgari borcunu üç kez ödemeyenlerin kartları kullanıma kapatılıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından uygulanan güncel mevzuat hükümleri, kredi kartı kullanıcılarının ödeme alışkanlıklarını yapılandırmak ve finansal riskleri azaltmak adına sert tedbirleri beraberinde getiriyor. 

Bankacılık sektöründe kredi büyümesini kontrol altına almak ve bireysel borçluluk oranlarını dengelemek amacıyla yürütülen bu sıkılaştırma politikaları, kart sahiplerinin aylık ekstre ödemelerinde çok daha dikkatli olmasını zorunlu kılıyor. BDDK düzenlemelerine göre, bir takvim yılı içerisinde kredi kartının asgari ödeme tutarının üç kez üst üste veya aralıklı olarak eksik yatırılması ya da hiç yatırılmaması durumunda, ilgili kart nakit avans ve taksitli nakit avans kullanımına derhal kapatılıyor.

Eğer bu ödeme düzensizliği veya aksama durumu art arda üç dönem boyunca devam ederse, bankalar radikal bir adım atarak kart sahibinin kredi kartını alışveriş işlemlerine de tamamen kapatıyor. Kartın alışverişe ve nakit kullanımına yeniden açılabilmesi için ise yasal olarak sadece gecikmiş asgari borçların ödenmesi yeterli kabul edilmiyor; kart sahibinin mevcut dönem borcunun tamamını (anapara ve faizler dahil) tamamen tasfiye etmesi şart koşuluyor.

Ödenmeyen borçlar 90 günü aşarsa yasal takip başlıyor

Kredi kartı borçlarında yaşanan gecikmelerin süresi, adli ve idari yaptırımların devreye girmesinde en kritik eşik olarak kabul ediliyor. Kart borçlarının veya asgari ödeme tutarlarının son ödeme tarihinden itibaren 90 günlük yasal süreyi aşması durumunda, bankalar hukuki süreçleri başlatıyor. 90 günlük temerrüt süresinin dolmasıyla birlikte bankaların hukuk servisleri dosyayı devralarak borçlu hakkında yasal takip mekanizmalarını ve icra işlemlerini resmen devreye alıyor.

Finans uzmanları, kart kullanıcılarının borç sarmalına düşmemesi için sadece asgari tutarı ödeme alışkanlığından kaçınmaları gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Her ay sadece asgari tutarın ödenmesi, kartın borç anaparasını kayda değer oranda azaltmadığı gibi, geriye kalan borç miktarına yüksek akdi ve gecikme faizlerinin uygulanmasına neden oluyor. Bu durum, uzun vadede tüketicilerin yüksek faiz yükü altında kalarak finansal hareket kabiliyetlerini tamamen kaybetmelerine ve borç sarmalının daha da derinleşmesine yol açıyor.