Kripto para yatırımcılarını yakından ilgilendiren yeni düzenleme Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunuldu. AK Parti milletvekilleri tarafından hazırlanan ekonomik paket kapsamında kripto varlık işlemlerine vergi getirilmesi öngörülüyor. “Kriptoya vergi mi geliyor, ne kadar vergi alınacak, yürürlüğe girdi mi, ne zaman uygulanacak, son durum ne?” soruları yatırımcıların gündeminde ilk sıraya yükseldi. Teklif yasalaşırsa hem işlem bazlı hem de kazanç üzerinden vergi dönemi başlayacak.
Kriptoya vergi mi geliyor? Meclise sunulan teklif ne içeriyor?
Sunulan ekonomik düzenleme paketi, kripto varlık ekosistemine yönelik kapsamlı vergi kuralları getiriyor. Teklifte “Kripto Varlık İşlem Vergisi” adıyla yeni bir vergi türü oluşturulması planlanıyor. Bu düzenleme ile kripto varlık hizmet sağlayıcıları üzerinden yapılan alım-satım ve transfer işlemleri vergilendirilecek.
Bununla birlikte yalnızca işlem bazlı değil, kazanç üzerinden de kesinti yapılması öngörülüyor. Gelir Vergisi Kanunu’na eklenmesi planlanan maddeyle, platformlar üzerinden elde edilen kazanç ve iratlar için stopaj uygulaması getirilecek.
Henüz teklif yasalaşmış değil. Komisyon süreci ve Genel Kurul görüşmeleri tamamlandıktan sonra Resmi Gazete’de yayımlanması gerekiyor.
Ne kadar vergi alınacak? İşlem vergisi oranı kaç olacak?
Teklifte yer alan düzenlemeye göre kripto varlık alım-satım ve transfer işlemlerinden on binde 3 oranında vergi alınacak. Vergi, işlem tutarı ya da transfer anındaki rayiç bedel üzerinden hesaplanacak.
Bu verginin mükellefi doğrudan yatırımcı değil, kripto varlık hizmet sağlayıcıları olacak. Platformlar, topladıkları vergiyi her ayın 15’ine kadar beyan edip ödeyecek.
Ayrıca Cumhurbaşkanı’na vergi oranını sıfıra kadar indirme veya beş katına kadar artırma yetkisi verilmesi planlanıyor. Bu da ilerleyen süreçte oranlarda değişiklik olabileceği anlamına geliyor.
Kazanç üzerinden vergi alınacak mı? Stopaj oranı ne kadar?
Teklif yalnızca işlem vergisiyle sınırlı değil. Sermaye Piyasası Kanunu’na tabi platformlarda yapılan işlemlerden elde edilen kazançlar için %10 oranında tevkifat (stopaj) uygulanması öngörülüyor.
Bu kapsamda:
Kazanç hesaplamasında “ilk giren ilk çıkar” (FIFO) yöntemi esas alınacak.
Platformlar arası alış bilgilerinin aktarılması için teknik bir sistem kurulacak.
Matrahtan gider veya vergi indirimi yapılamayacak.
Platform dışında yapılan işlemler için ise yıllık beyanname zorunluluğu getirilecek. Bununla birlikte yatırımcıların zararlarının mahsup edilmesine imkân tanıyan hükümler de teklif içinde yer alıyor.
Yürürlüğe girdi mi? Ne zaman vergi alınmaya başlanacak?
Şu an için düzenleme yürürlüğe girmiş değil. Teklif yasalaşma sürecinde bulunuyor. Meclis’te kabul edilip Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.
Planlamaya göre uygulamanın, Resmi Gazete’de yayımlanmasını takip eden ikinci ayın başında başlaması hedefleniyor. Bu da yatırımcılara belirli bir geçiş süresi tanınacağı anlamına geliyor.
Uygulama usul ve esaslarını belirleme yetkisi ise Hazine ve Maliye Bakanlığı’na verilecek. Detaylı teknik düzenlemeler, ikincil mevzuatla netleşecek.
Kripto piyasasında nasıl bir etki bekleniyor?
Uzmanlar, düzenlemenin yasalaşması halinde işlem maliyetlerinin artabileceğini belirtiyor. Özellikle yüksek hacimli alım-satım yapan yatırımcılar için on binde 3 oranındaki vergi dahi toplam maliyetleri etkileyebilir.
Kazanç üzerinden %10 stopaj uygulanması ise yatırım stratejilerinde değişikliğe yol açabilir. Likidite yapısında dalgalanmalar yaşanabileceği, bazı yatırımcıların yurt dışı platformlara yönelme ihtimalinin artabileceği değerlendiriliyor.
Kripto varlık hizmet sağlayıcıları açısından da yeni raporlama yükümlülükleri ve uyum süreçleri gündeme gelecek. Saklama sözleşmeleri ve veri paylaşım mekanizmaları teknik açıdan kritik başlıklar arasında yer alıyor.
Son durum ne? Yatırımcılar neyi beklemeli?
Meclis’e sunulan teklif henüz yasalaşmadı. Komisyon aşamasındaki görüşmelerin ardından metnin değişime uğrama ihtimali bulunuyor. Oranlarda ya da uygulama esaslarında revizyon yapılabilir.
Ancak mevcut haliyle teklif, hem işlem bazlı hem de kazanç bazlı vergilendirme sistemini gündeme taşımış durumda. Daha önce doğrudan kar üzerinden bir vergi planlanmadığı yönünde açıklamalar yapılmış olsa da, yeni paket farklı bir çerçeve çiziyor.
Yatırımcıların resmi açıklamaları ve Meclis sürecini yakından takip etmesi gerekiyor. Nihai oranlar ve uygulama tarihi Resmi Gazete yayımlanmasının ardından kesinleşecek.