Yeni Birlik Gazetesi
51,1521 %-0.15
58,7745 %-0.16
30,8995 %-0.71
3.169.581 %3.124
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Küresel Piyasalarda İyimser Hava! Borsalar Yükseldi

Küresel Piyasalarda İyimser Hava! Borsalar Yükseldi

Küresel piyasalar, Orta Doğu’da devam eden jeopolitik gerilimlere rağmen pozitif bir seyir izliyor. ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları ile İran’ın misillemelerinin sürdüğü süreçte, beklentilerin üzerinde gelen ekonomik veriler ve Hürmüz Boğazı’na ilişkin iyimser mesajlar yatırımcıların risk iştahını artırdı. Piyasalarda son günlerde düşüşlerin alım fırsatı olarak değerlendirilmesi de küresel risk iştahında toparlanmaya katkı sağladı. Bununla birlikte Orta Doğu’daki çatışmalara ilişkin haber akışı yatırımcılar tarafından yakından takip edilmeye devam ediyor.

MUHABİR: Umut Çelik

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Washington yönetiminin küresel ticaret ve enerji piyasalarını doğrudan etkileyebilecek yeni adımlar açıklayacağını belirtti. Bessent, Basra Körfezi’nde petrol sevkiyatının sürmesini sağlamak amacıyla bir dizi önlem alınacağını ifade etti.

Bessent, bölgedeki jeopolitik gerilimlerin enerji koridorlarını tehdit etmesine izin verilmeyeceğini vurgulayarak, küresel petrol sevkiyatının önemli geçiş noktalarından biri olan Hürmüz Boğazı için hazırlıklı olduklarını dile getirdi.

ABD Başkanı Donald Trump da gerekmesi halinde ABD donanmasının Hürmüz Boğazı’ndan geçen petrol tankerlerine refakat edebileceğini açıkladı. Bu açıklamalar enerji piyasalarına ilişkin endişelerin bir kısmının azalmasına katkı sağladı.

ABD’de İstihdam Verileri Beklentileri Aştı

Makroekonomik veri tarafında ABD’den gelen veriler de piyasaların yönünde etkili oldu. Cuma günü yayımlanacak tarım dışı istihdam raporu öncesinde açıklanan veriler, ülkede özel sektör istihdamının şubat ayında beklentilerin üzerinde arttığını gösterdi.

ADP Araştırma Enstitüsü tarafından açıklanan verilere göre ABD’de özel sektör istihdamı şubatta 63 bin kişi arttı. Bu artış, Temmuz 2024’ten bu yana kaydedilen en yüksek artış olarak gerçekleşti.

Buna ek olarak Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) tarafından açıklanan hizmet sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), şubat ayında 56,1 seviyesine çıkarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti ve Temmuz 2022’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD Merkez Bankası’nın yayımladığı “Bej Kitap” raporunda ise ekonomik faaliyetin 12 Fed bölgesinin 7’sinde hafif ila orta düzeyde arttığı bildirildi. Raporda çoğu bölgenin gelecek aylarda ekonomik büyümenin hafif veya orta seviyede devam edeceğini öngördüğü aktarıldı.

ABD Borsalarında Yükseliş Görüldü

Bu gelişmelerin ardından ABD borsalarında yükseliş yaşandı. New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,49, S&P 500 endeksi yüzde 0,78 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,29 değer kazandı.

Piyasalardaki dalgalanmayı ölçen ve “korku endeksi” olarak bilinen VIX Endeksi ise dört gün süren yükselişin ardından yüzde 10 düşüşle 21,2 seviyesine geriledi.

Enerji piyasalarında ise Orta Doğu’daki gelişmelerin etkisi sürüyor. Brent petrolün varil fiyatı günü yüzde 0,5 artışla 80,7 dolardan tamamlarken, yeni işlem gününde yüzde 2,2 yükselerek 82,6 dolar seviyesinde işlem görüyor.

ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,08 seviyesinden kapanırken yeni işlem gününde yüzde 4,11 seviyesinde dengelendi. Dolar endeksi ise önceki kapanışın ardından 98,9 seviyesinde bulunuyor. Altının ons fiyatı da jeopolitik gelişmelerin etkisiyle 5 bin 179 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Avrupa Borsalarında Alıcılı Seyir

Avrupa piyasalarında da alıcılı bir görünüm öne çıktı. Avrupa Birliği Komisyonu’nun kamu alımlarında Avrupalı şirketlere öncelik verilmesini öngören “Made in EU” girişimini açıklaması piyasalarda dikkat çekti.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Stephane Sejourne, Avrupa’da sanayinin gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payını 2035 yılına kadar yüzde 20’ye yükseltmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Makroekonomik veriler de bölgedeki görünümü destekledi. Avro Bölgesi’nde şubat ayında bileşik PMI 51,9 seviyesine çıkarak son üç ayın en yüksek değerini aldı. Hizmet sektörü PMI da aynı seviyeye yükselirken işsizlik oranı ocak ayında yüzde 6,1’e geriledi.

Bu gelişmelerin ardından İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,80, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,79, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 1,74 ve İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,95 değer kazandı.

Asya Piyasalarında Toparlanma Görüldü

Asya piyasalarında hafta başından bu yana etkili olan satış baskısının ardından toparlanma eğilimi görüldü. Küresel risk iştahındaki artışın etkisiyle bölge genelinde alıcılı bir seyir izlendi.

Önceki gün sert düşüş yaşayan Güney Kore’de Kospi endeksi yeni işlem gününde yüzde 9’un üzerinde yükselerek haftalık kayıplarının bir kısmını telafi etti.

Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,3, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,9 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,8 değer kazandı.

Borsa İstanbul Günü Yükselişle Tamamladı

Yurt içinde Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi günü yüzde 0,08 değer kazanarak 12.843,19 puandan kapattı. Gün içinde 13.000 puanın üzeri test edilmesine rağmen bu seviyelerde kalıcılık sağlanamadı.

Vadeli işlem tarafında ise BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat akşam seansında yüzde 0,58 artışla 15.307 puandan işlem gördü.

Dolar/TL kuru ise dünü 43,9560 seviyesinden tamamlarken yeni işlem gününde bankalararası piyasada 43,9930 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, yurt içinde haftalık para ve banka istatistiklerinin, yurt dışında ise Avro Bölgesi perakende satış verileri, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları ve ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvurularının piyasalar tarafından takip edileceğini belirtiyor.