Yeni Birlik Gazetesi
51,1543 %0.22
59,0941 %0.1
31,4220 %0.06
3.277.527 %0.205
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Küresel Piyasalarda Kritik Gün! Tüm Gözler Fed’e Çevrildi

Küresel Piyasalarda Kritik Gün! Tüm Gözler Fed’e Çevrildi

Küresel piyasalarda, Orta Doğu’da artan gerilimin kısa vadede sona erebileceğine yönelik iyimser beklentilerin etkisiyle toparlanma eğilimi devam ederken, yatırımcıların odağı ABD Merkez Bankası’nın (Fed) alacağı para politikası kararlarına çevrildi. Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları ve ekonomik projeksiyonlar da piyasaların yönü açısından yakından takip ediliyor.

ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırıları ile İran’dan gelen karşılıklar sonucu bölgede tırmanan gerilim, küresel ekonomi açısından önemli bir risk unsuru olarak öne çıkıyor. Özellikle petrol arzına ilişkin endişeler, piyasaların ana gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Buna karşın, gerilimin kısa sürede sona erebileceğine dair iyimser beklentiler de piyasalar üzerinde etkili oluyor. Ancak çatışmaların uzun vadeli ekonomik etkilerine ilişkin belirsizlik sürüyor.

Petrol Fiyatlarında Dalgalanma

Çatışmalar sırasında bazı petrol tesislerinin hedef alınması ve Hürmüz Boğazı’ndaki deniz trafiğinin yavaşlaması, enerji maliyetlerini artırarak küresel enflasyon risklerini yukarı yönlü etkiliyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Hürmüz Boğazı’nda deniz taşımacılığının güvenliğine yönelik yaptığı çağrının beklenen karşılığı bulamaması da petrol fiyatlarındaki yükselişi destekleyen unsurlar arasında yer aldı.

Brent petrolün varil fiyatı, önceki gün yüzde 2,9 artışla 100,9 dolardan kapanırken, yeni işlem gününde yüzde 2,6 düşüşle 98,2 dolar seviyesinde işlem görüyor. Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani’nin, Bağdat ile Erbil arasında petrol ihracatının yeniden başlatılmasına yönelik anlaşma sağlandığını açıklaması ise arz taraflı riskleri sınırlayarak fiyatlar üzerindeki baskıyı kısmen azalttı.

Fed Kararı ve Powell’ın Mesajları Bekleniyor

Artan enflasyon riskleri, merkez bankalarının para politikalarına ilişkin beklentilerin şekillenmesini zorlaştırıyor. Bu kapsamda piyasalarda gözler, Fed’in açıklayacağı faiz kararına çevrildi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, Fed’in politika faizini sabit bırakmasına kesin gözüyle bakılıyor. Kararın ardından Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı sözlü yönlendirmeler ile bankanın ekonomik projeksiyonları yatırımcılar tarafından yakından izlenecek.

Ayrıca faiz kararı sonrasında yayımlanacak “nokta grafiği”nin, gelecekteki politika adımlarının yönü ve zamanlamasına ilişkin sinyaller sunması bekleniyor.

Altın ve Tahvil Piyasalarında Görünüm

Küresel gelişmelerin etkisiyle ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi 3 baz puan düşüşle yüzde 4,20 seviyesine geriledi. Yeni işlem gününde ise yüzde 4,18 seviyesinde bulunuyor.

Dolar endeksi sınırlı yükseliş eğilimini sürdürerek 99,5 seviyesinde işlem görüyor. Fed’e yönelik faiz indirimi beklentilerinin zayıflaması ve jeopolitik gelişmeler, doların güçlenmesine katkı sağladı.

Altının ons fiyatı ise düşüş eğilimini beşinci işlem gününe taşıdı. Ons altın 5 bin 5 dolara kadar gerilerken, gün içinde yüzde 0,3 düşüşle 4 bin 989 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Hava Yolu Şirketleri ve ABD Borsalarında Yükseliş

Kurumsal tarafta, bazı hava yolu şirketlerinin artan jet yakıtı maliyetlerine rağmen güçlü talebe işaret ederek gelir beklentilerini yükseltmesi, hisse performanslarına yansıdı. Delta hisseleri yüzde 6,5, American Airlines hisseleri ise yüzde 3,5 değer kazandı.

Bu gelişmelerle ABD borsalarında yükseliş görüldü. S&P 500 endeksi yüzde 0,25, Nasdaq endeksi yüzde 0,47 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,1 artış kaydetti. ABD’de endeks vadeli kontratlar da güne pozitif başladı.

Avrupa ve Asya Borsalarında Pozitif Seyir

Avrupa borsalarında da alıcılı bir seyir öne çıktı. Orta Doğu’daki gerilimin azalabileceğine yönelik beklentiler piyasalarda etkili oldu. İngiltere’de FTSE 100 yüzde 0,83, Almanya’da DAX 40 yüzde 0,71, Fransa’da CAC 40 yüzde 0,49 ve İtalya’da FTSE MIB 30 yüzde 1,22 yükseldi.

Avro Bölgesi’nde açıklanacak enflasyon verileri ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz kararları yatırımcıların takibinde bulunuyor.

Asya piyasalarında ise Çin hariç pozitif bir görünüm öne çıktı. Japonya’da Nikkei 225 yüzde 2,9, Güney Kore’de Kospi yüzde 4 ve Hong Kong’da Hang Seng yüzde 0,1 yükselirken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 geriledi.

Yurt İçinde Gözler PPK Toplantı Özetinde

Yurt içinde Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yüzde 2,01 yükselişle 13.217,60 puandan günü tamamladı. VİOP’ta BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat ise akşam seansında yüzde 0,24 düşüşle 15.505 puana geriledi.

Dolar/TL kuru önceki günü 44,1880 seviyesinden kapatırken, yeni işlem gününde 44,2140 seviyesinde işlem görüyor.

Piyasalarda bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Para Politikası Kurulu toplantı özeti ile birlikte ABD’de açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi ve Fed’in faiz kararı takip edilecek.