Yeni Birlik Gazetesi
51,6197 %0.02
59,0735 %-0.1
30,9014 %0.25
2.907.312 %-2.633
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Kuyumcu, Bakkal, Berber Dikkat: Lisanssız Döviz Satışına Ağır Ceza

Kuyumcu, Bakkal, Berber Dikkat: Lisanssız Döviz Satışına Ağır Ceza

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yetkisiz döviz alım satımına 719 bin liradan başlayan ve 3,5 milyon liraya kadar çıkan idari para cezası uygulanacağını duyurdu.

Sokak aralarında, küçük işletmelerde ve yetkili olmayan iş yerlerinde yapılan döviz alım satım işlemleri nedeniyle idari yaptırımlar uygulanıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, yetkisiz döviz alım satımıyla mücadele kapsamında yürütülen denetimlere ilişkin açıklama yayımladı.

Vitrininde “döviz bozdurma” ibaresi bulunmayan bazı işletmelerde dolar ve euro alım satımı yapıldığı tespit edilirken, bu işlemlerin yasa dışı olduğu bildirildi. Denetimlerin özellikle turistik bölgelerde, sınır kapılarına yakın yerlerde ve büyük şehirlerin işlek caddelerinde yoğunlaştırıldığı kaydedildi.

719 Bin Liradan 3,5 Milyon Liraya Kadar Ceza

Bakanlığın açıklamasına göre, lisanssız olarak döviz alım satımı yapan kişilere 2026 yılı için 719 bin 30 liradan başlayan ve 3 milyon 595 bin 198 liraya kadar ulaşan idari para cezası uygulanıyor.

1567 sayılı Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanun kapsamında yetkisiz döviz işlemi yapanlar hakkında iki ayrı yaptırım uygulanıyor. Bu kapsamda ilgili iş yerlerinin faaliyetleri geçici veya sürekli olarak durduruluyor. Ayrıca kişiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılıklarına bildirim yapılarak idari para cezası süreci başlatılıyor.

2018’den Bu Yana 859 İş Yeri

Bakanlık verilerine göre, 2018 yılından bu yana toplam 859 iş yerinin faaliyeti durduruldu. Bu iş yerleriyle ilgili kişiler hakkında idari para cezası uygulanması amacıyla Cumhuriyet Başsavcılıklarına başvuruda bulunuldu.

Son iki yılda denetimlerin artırıldığı belirtilirken, 2024 yılında 193 iş yeri, 2025 yılında ise 147 iş yeri hakkında yaptırım kararı alındı.

İhbar Mekanizması Açık

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yetkisiz döviz alım satımıyla mücadele çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. Vatandaşların bu tür faaliyetleri CİMER ve e-Devlet Kapısı üzerinden sunulan “Yetkisiz Döviz Alım Satım İhbar Başvurusu” hizmeti aracılığıyla bildirebileceği belirtildi.

Yetkililer, lisanssız döviz işlemlerinin hem idari para cezası hem de faaliyet durdurma yaptırımıyla karşı karşıya kalabileceğini bildirdi.