Yeni Birlik Gazetesi
56,2297 %0.05
65,6525 %0.09
34,7193 %0.22
3.829.844 %0.23
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Ladik'teki güneş enerjisi santralinde agrivoltaik tarımda hasat zamanı

Ladik'teki güneş enerjisi santralinde agrivoltaik tarımda hasat zamanı

Ladik'te bulunan Güneş Enerjisi Santrali'nde agrivoltaik tarım uygulamasıyla adaçayı ve kekik hasadı başladı, kadınlar da sürece dahil oluyor.

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Ladik ilçesi Büyükalan Mahallesi’nde kurulan Güneş Enerjisi Santrali (GES) sahasında, "Güneşten Enerji, Topraktan Bereket-Agrivoltaik Tarım Projesi" kapsamında tıbbi ve aromatik bitkilerde hasat dönemi başladı. Güneş panellerinin altındaki alanların tarımsal üretime kazandırıldığı projede, adaçayında ikinci, kekikte ise ilk hasat gerçekleştirilmektedir.

Samsun Büyükşehir Belediyesi, yenilenebilir enerji ile tarımsal üretimi aynı arazide buluşturma hedefi doğrultusunda, agrivoltaik tarım uygulamasını Ladik GES sahasında sürdürüyor. Proje kapsamındaki tıbbi ve aromatik bitkiler hem tarımsal üretime katkı sağlamakta hem de GES sahalarının daha etkin kullanılmasına imkan sunmaktadır. Toplam 60 hektarlık GES sahasının tarıma elverişli 16,5 hektarlık bölümünde yürütülen proje dahilinde, bin 685 metrekarelik deneme alanı oluşturulmuştur. İklim değişikliği koşullarında düşük su tüketimi ile yetiştirilebilen ve ekonomik değeri yüksek alternatif ürünlerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

Adaçayı ve kekik hasadı için kadınlar devrede

Proje kapsamında GES panellerinin altında toplam 3 bin 800 tıbbi ve aromatik bitki dikilmiştir. Bu bitkiler arasında bin 400 lavanta, 900 tıbbi adaçayı, bin kekik ve 500 tıbbi nane yer alıyor. Hasat döneminin başlamasıyla birlikte, adaçayında ikinci, kekikte ise ilk hasat yapılmaktadır. Ayrıca, hasat çalışmalarına kooperatif üyesi kadınlar da katılmakta ve toplanan ürünlerin kurutma ve paketleme işlemleri de kadın üreticiler tarafından gerçekleştirilecektir. Proje, sadece GES sahalarının tarımsal üretim amacıyla değerlendirilmesini sağlamakla kalmayıp, üretim, işleme ve pazarlama süreçlerinde kadınların daha aktif rol almasını da hedefliyor.

Gelecek planları ve yaygınlaştırma çalışmaları

Ladik GES sahasında uygulanan agrivoltaik tarım modelinin önümüzdeki dönemde geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması planlanmaktadır. Bu kapsamda, ürünlerin işlenerek daha yüksek katma değerle değerlendirilmesi için distilasyon altyapısının kurulması hedeflenmektedir. Elde edilen başarılı sonuçların ardından, uygulamanın GES sahasının kalan 165 dekarlık alanına da yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır.

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN LADİK İLÇESİ BÜYÜKALAN MAHALLESİ’NDE KURULAN GÜNEŞ...

SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN LADİK İLÇESİ BÜYÜKALAN MAHALLESİ’NDE KURULAN GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ (GES) SAHASINDA HAYATA GEÇİRİLEN “GÜNEŞTEN ENERJİ, TOPRAKTAN BEREKET-AGRİVOLTAİK TARIM PROJESİ” KAPSAMINDA YETİŞTİRİLEN TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLERDE HASAT DÖNEMİ BAŞLADI. GÜNEŞ PANELLERİNİN ALTINDAKİ ALANLARIN TARIMSAL ÜRETİME KAZANDIRILDIĞI PROJEDE ADAÇAYINDA İKİNCİ, KEKİKTE İSE İLK HASAT GERÇEKLEŞTİRİLİYOR.