Yeni Birlik Gazetesi
51,3531 %0.07
59,3332 %0.06
30,6637 %-0.5
3.061.444 %-2.514
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi LEYLA ALATON KİM? Kaç doğumlu, aslen nereli, ne iş yapıyor, hangi şirketin başında, ne oldu, Truva Atı davası nedir?

LEYLA ALATON KİM? Kaç doğumlu, aslen nereli, ne iş yapıyor, hangi şirketin başında, ne oldu, Truva Atı davası nedir?

Leyla Alaton’un hayatı ve iş dünyasındaki rolü yeniden gündemde. Alarko Holding ve Alvimedica’daki görevleri dikkat çekerken “Truva Atı” davası merak konusu oldu. Davaya ilişkin detaylar ve iddialar araştırılıyor.

Türkiye iş dünyasının öne çıkan isimlerinden Leyla Alaton, hem kariyeri hem de son dönemde gündeme gelen dava süreciyle dikkat çekiyor. Alarko Holding’in kurucu ailesinden gelen Alaton’un yaşamı, eğitimi ve yönettiği şirketler kadar, kamuoyunda “Truva Atı” olarak anılan dava da merak ediliyor. “Leyla Alaton kim, kaç doğumlu, aslen nereli, ne iş yapıyor, hangi şirketin başında, ne oldu, Truva Atı davası nedir?” soruları yoğun şekilde araştırılıyor.

İş dünyasındaki güçlü konumunun yanı sıra uluslararası bağlantıları ve girişimcilik hikayesiyle bilinen Alaton’un, şirketlerinde yaşandığı iddia edilen mali süreç nedeniyle başlattığı hukuki mücadele gündemde yerini koruyor.

Leyla Alaton kim, kaç doğumlu ve aslen nereli?

Leyla Alaton, 21 Nisan 1961 tarihinde İstanbul’da doğdu. Yahudi asıllı bir aileye mensup olan Alaton, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır.

Babası, Türkiye’nin önemli iş insanlarından ve Alarko Holding’in kurucularından İshak Alaton’dur. Annesi ise İsveç kökenli Margarete von Proschek’tir.

Eğitim hayatına İstanbul’da başlayan Alaton, ilkokulu Şişli Terakki’de, ortaokulu Sainte-Pulchérie’de, liseyi ise Notre Dame de Sion Fransız Lisesi’nde tamamladı. Üniversite eğitimini ABD’de Fairleigh Dickinson Üniversitesi’nde İşletme alanında aldı. Ardından New York Üniversitesi’nde Sosyal Bilimler üzerine yüksek lisans yaptı.

1986 yılında Türkiye’ye dönen Alaton, iş hayatına aktif olarak katıldı.

Leyla Alaton ne iş yapıyor, hangi şirketin başında?

Leyla Alaton, Türkiye’nin önde gelen holdinglerinden biri olan Alarko Holding’de Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor.

Aynı zamanda sağlık teknolojileri alanında faaliyet gösteren Alvimedica’nın Yönetim Kurulu Başkanıdır. Bu şirket, özellikle stent ve tıbbi cihaz üretimi ile uluslararası pazarda faaliyet gösteriyor.

Alaton’un iş hayatı yalnızca holding yöneticiliği ile sınırlı değil. 1993 yılında kurduğu Megatrend Halkla İlişkiler Danışmanlık şirketi ile uluslararası firmalara danışmanlık hizmeti verdi.

İnşaat, enerji, finans, turizm ve sağlık gibi birçok sektörde faaliyet gösteren yapılarda aktif rol üstlenen Alaton, iş dünyasında çok yönlü bir profil çiziyor.

Leyla Alaton ne oldu, gündeme neden geldi?

Leyla Alaton’un adı son dönemde şirketlerine yönelik başlatılan bir dava süreciyle yeniden gündeme geldi.

Alaton’un, yöneticiler tarafından şirketlerinin zarara uğratıldığı iddiasıyla şikayetçi olduğu ve bu kapsamda hukuki sürecin başlatıldığı öğrenildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameyle birlikte olay yargıya taşındı. Bu gelişme, iş dünyasında geniş yankı uyandırdı.

Truva Atı davası nedir, iddialar neler?

Kamuoyunda “Truva Atı” olarak anılan dava, şirket içinde gerçekleştirildiği iddia edilen mali usulsüzlükler üzerine kurulu.

İddianameye göre, Alvimedica bünyesinde görev yapan bazı yöneticilerin şirket kaynaklarını farklı yöntemlerle başka yapılara aktardığı öne sürülüyor. Bu süreçte paravan şirketler kullanıldığı ve ana şirketin zarara uğratıldığı iddia ediliyor.

Leyla Alaton’un ifadesinde, bu işlemlerin sistematik şekilde yürütüldüğü ve şirketin mali yapısının ciddi zarar gördüğü belirtiliyor.

Dosyada ayrıca siber saldırı iddiaları ve yüksek meblağlı mali kayıplar da dikkat çekiyor. Tespit edilen zararın milyonlarca dolar seviyesinde olduğu ifade ediliyor.

Dava sürecinde kimler yargılanıyor, suçlamalar ne?

Hazırlanan iddianame kapsamında aralarında eski CEO Ahmet Özcan’ın da bulunduğu 6 kişi hakkında dava açıldı.

Sanıklar hakkında “güveni kötüye kullanma” ve “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama” suçlarından hapis cezası talep ediliyor.

MASAK raporuna göre, şüpheli hesaplara yüksek miktarda para giriş çıkışı tespit edildiği ve bu durumun olağan dışı bulunduğu kaydedildi.

Sanıklar ise suçlamaları reddederek söz konusu gelirlerin meşru olduğunu savunuyor. Yargı süreci İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor.

Leyla Alaton’un iş dünyasındaki konumu nasıl etkilenir?

Leyla Alaton, uzun yıllardır Türkiye’de iş dünyasının güçlü kadın liderleri arasında gösteriliyor.

Alarko Holding ve Alvimedica’daki görevleri, onun ekonomik ve stratejik açıdan önemli bir konumda olduğunu ortaya koyuyor.

Gündeme gelen dava sürecinin, şirket yönetimi ve iş dünyasındaki algı üzerinde etkileri yakından takip ediliyor. Ancak nihai değerlendirme, mahkeme sürecinin sonucuna göre şekillenecek.