Yeni Birlik Gazetesi
55,2736 %0.25
65,2103 %0.23
34,2220 %-0.12
3.995.440 %-2.49
Yeni Birlik Ekonomi Manyas’ta çeltik hasadı başladı, ekim alanı 98 bin dekara ulaştı

Manyas’ta çeltik hasadı başladı, ekim alanı 98 bin dekara ulaştı

Balıkesir’in Manyas ilçesinde çeltik hasadı gerçekleşirken, ekim alanı 98 bin dekara yükseldi ve verimler üreticiyi mutlu etti.

Balıkesir’in Manyas ilçesinde, Türkiye’nin önemli çeltik üretim alanlarından biri olan bölgede hasat mesaisi başladı. Geçtiğimiz yıla oranla ekim alanının 98 bin dekara yükseldiği ilçede, verim ve randıman üreticinin yüzünü güldürüyor.

Çeltik hasadı ve verim durumu

Yaklaşık 120 ile 140 gün arasında olgunlaşan çeltiğin hasat edilmesiyle birlikte tarlalarda hummalı bir çalışma yürütülüyor. Geçtiğimiz yıl 60-70 bin dekar civarında olan çeltik ekim alanının, bu yıl büyük bir artış göstererek 98 bin dekara yükseldiği belirtildi. İlçe genelinde buğday ekim alanlarıyla yarışır hale gelen çeltik üretiminde, iri tane (Baldo) ve orta tane (Osmancık) cinslerinde dekara ortalama 800 ile 900 kilogram arasında verim alınıyor.

Üreticilerin görüşleri

Bu yıl çeltik için güzel bir sezonun geçtiğini belirten Manyas Ziraat Odası Başkanı Kudret Özden, rüzgarların etkili olmamasının çeltik gelişimi için büyük bir avantaj sağladığını ifade etti. Özden, "Çeltik sezonumuz başlamıştır, verimler, randımanlar çok güzel. Sulama sahası genişledikçe çeltik ekimi alanı da genişliyor. Maliyetler yüksek, fiyatlar bir tık daha yukarısı olsa çok iyi olur" şeklinde konuştu.

Kızık Mahallesi’nden çeltik üreticisi ve Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ergün Kara ise bu yıl ekim ağırlığının baldo türünde olduğuna dikkat çekerek, "Bu sene çeltik verimimiz güzel. Üretici olarak memnunuz, ancak maliyetler bizi düşündürüyor. Çeltikte işçilik az olduğu için mecburen tercih ediyoruz" dedi.

MANYAS'TA ÇELTİK HASADI BAŞLADI: EKİM ALANI 98 BİN DEKARA ULAŞTI

MANYAS'TA ÇELTİK HASADI BAŞLADI: EKİM ALANI 98 BİN DEKARA ULAŞTI