Yeni Birlik Gazetesi
54,7873 %-0.02
64,0771 %0.23
33,4006 %0.19
2.983.545 %-2.711
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi MTV ve gelir vergisinde son gün: Borcunu ödemeyenlere haciz ve men riski

MTV ve gelir vergisinde son gün: Borcunu ödemeyenlere haciz ve men riski

MTV ve gelir vergisi 2. taksit ödemeleri bugün sona eriyor. Borcunu ödemeyen sürücüler araç satışı ile muayene işlemi yapamayacak, haciz riskiyle karşılaşabilecek.

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ile gelir vergisi ikinci taksit ödemelerini gerçekleştirmek için mükelleflere tanınan yasal süre bugün sona eriyor. 

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yayımlanan duyuru doğrultusunda, mükelleflerin cezai yaptırımlara maruz kalmaması adına gün sonuna kadar ödeme yapmaları gerekiyor. Mükellefler ödeme işlemlerini Dijital Vergi Dairesi, GİB Mobil Uygulaması, PTT iş yerleri ve anlaşmalı bankalar üzerinden gerçekleştirebiliyor. 

İnternet üzerinden işlem yapacak vatandaşların dolandırıcılık riskine karşı yalnızca "gib.gov.tr" adresini ve resmi banka kanallarını kullanmaları öneriliyor.

Ödemeyen Araç Sahiplerine Muayene Engeli ve Trafikten Men Yaptırımı

MTV ve gelir vergisi yükümlülüklerini süresi içinde yerine getirmeyen araç sahipleri ciddi yasal kısıtlamalarla karşı karşıya kalacak. Borcu bulunan araçların satiş ve devir işlemleri yapılamadığı gibi periyodik araç muayene işlemleri de gerçekleştirilemiyor. Muayenesiz araçla trafiğe çıkan sürücülere idari para cezası uygulanırken, denetimlerde ikinci kez yakalanan araçlar direkt olarak trafikten men ediliyor.

2108 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nun 13. maddesi uyarınca, taşıtların her türlü satış veya devir işlemleri yapılmadan önce verginin ödenmiş olması zorunlu kılınıyor. Ayrıca 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri gereğince, süresinde ödenmeyen MTV alacakları için aylık yasal gecikme zammı uygulanıyor. Borcun ödenmemeye devam etmesi halinde Gelir İdaresi Başkanlığı, mükelleflerin banka hesapları ve gayrimenkulleri dahil olmak üzere tüm mal varlıklarına haciz işlemi tatbik etme yetkisini elinde bulunduruyor.