Yeni Birlik Gazetesi
51,7041 %0.16
59,1832 %0.25
31,0546 %0.55
2.977.761 %1.335
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi 'Operasyon İhtimali Güçlü' Diyerek Uyardı! Piyasalarda Risk Artıyor

'Operasyon İhtimali Güçlü' Diyerek Uyardı! Piyasalarda Risk Artıyor

Altın fiyatlarında yükseliş ivmesi sürerken, küresel piyasalarda risk iştahının düştüğüne yönelik değerlendirmeler artıyor. Ekonomist Tuna Kaya, kendi YouTube kanalında yaptığı yayında önümüzdeki 10 günlük sürecin kritik olduğunu belirterek emtia piyasalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tuna Kaya, hisse senetleri ve kripto varlıkların mevcut ortamda daha kırılgan olduğunu ifade ederek, buna karşılık altın, gümüş, platin ve bakır gibi emtialarda yukarı yönlü eğilimin devam edebileceğini söyledi. Kaya, jeopolitik gerilimin artış gösterdiğini ve bu durumun piyasalarda fiyatlamalara yansıdığını belirtti.Kaya, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’a verdiği 10 günlük sürenin piyasalar açısından önemli olduğunu vurgulayarak, bu süre dolmadan ya da hemen sonrasında İran’a yönelik bir operasyon ihtimalinin güçlü olduğunu dile getirdi. Volatilite endeksindeki yükseliş, petrol fiyatlarındaki artış ve altındaki güçlenmenin bu beklentilerle paralel ilerlediğini ifade etti.

Jeopolitik Gerilim ve Petrol Riski Piyasaları Hareketlendirdi: Tuna Kaya’dan 10 Günlük Kritik Olası bir askeri müdahalenin petrol fiyatlarını yukarı taşıyabileceğini belirten Kaya, petrol fiyatlarındaki artışın ABD’de enflasyon üzerinde etkili olabileceğini söyledi. Kaya, petrolün yükselmesinin ABD’de enflasyonun yeniden artış göstermesi anlamına gelebileceğini ifade etti. Hürmüz Boğazı’nın dünya petrolünün yaklaşık dörtte birinin geçtiği kritik bir nokta olduğunu hatırlatan Kaya, bölgede yaşanabilecek bir aksamanın petrol fiyatlarında sert hareketlere yol açabileceğini belirtti. Böyle bir gelişmenin küresel ölçekte enflasyon üzerinde etkili olabileceğini kaydetti.

ABD Verileri ve Dolar Endeksi

Kaya, ABD’de büyümenin yüzde 1,4 olarak gerçekleştiğini ve beklentinin yüzde 3 olduğunu belirterek önceki çeyreğe göre yavaşlama yaşandığını söyledi. Çekirdek PCE verisinin ise beklentinin üzerinde geldiğini ifade etti. Bu tabloya göre, ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimi konusunda daha temkinli olabileceğini dile getirdi.

Dolar endeksine ilişkin değerlendirmesinde Kaya, endeksin 95,50 seviyesine kadar gerilediğini, ardından toparlanma gösterdiğini söyledi. 98 seviyesinin kritik eşik olduğunu belirten Kaya, 98’in üzerinin küresel piyasalarda baskıyı artırabileceğini, 97,18’in altının ise rahatlama sağlayabileceğini ifade etti. Volatilite endeksinin 20’nin üzerinde dalgalandığını aktardı.

Petrolde 72 Dolar Eşiği

Petrol fiyatlarında 72 dolar seviyesinin kritik olduğunu belirten Kaya, bu seviyenin üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 90 doların gündeme gelebileceğini söyledi. Savaşın uzaması halinde 100 dolar üzeri seviyelerin mümkün olabileceğini ifade etti. Daha önce Rusya-Ukrayna savaşında petrolün 70 dolardan 138 dolara yükseldiğini hatırlattı.

Altın ve Gümüşte Seviyeler

Altın tarafında 5.000 dolar seviyesinin güçlü destek olduğunu belirten Kaya, bu seviyenin üzerinde kalınması halinde 5.150 ve 5.250 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceğini söyledi. Olası savaş senaryosunun sert hareketleri tetikleyebileceğini ifade etti. Geri çekilmelerde 4.900 ve 4.600 dolar seviyelerinin kademeli alım bölgesi olarak izlenebileceğini dile getirdi.

Gümüşte 75 dolar üzerinin pozitif olduğunu belirten Kaya, 86 doların aşılması halinde 90–95 dolar bandının gündeme gelebileceğini kaydetti. Platinde 2.580 dolar üzerinin 3.000 dolar hedefini gündeme taşıyabileceğini, bakırda ise 584 direncinin kırılması durumunda 610’lu seviyelerin konuşulabileceğini ifade etti.

Borsa İstanbul’da Teknik Seviyeler

Kaya, Borsa İstanbul için 14.000 seviyesini direnç, 13.400 seviyesini ana destek olarak gösterdi. 13.400 seviyesinin kırılması halinde 13.000’li seviyelerin gündeme gelebileceğini belirtti.

Jeopolitik gerilimin arttığını ve risk iştahının düştüğünü ifade eden Kaya, önümüzdeki 10 günlük sürecin piyasalar açısından belirleyici olacağını söyledi. Destek ve direnç seviyelerinin yakından izlenmesi gerektiğini kaydetti.