Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Bayram Ay, Türkiye’nin bal üretiminde ilk sırada yer alan Ordu’daki arıcıların ülkenin dört bir yanında gezginci arıcılık yaptıklarını belirtti ve Ordulu üreticilerin yıllık yaklaşık 7 milyar TL’lik ekonomik katkı sağladığını ifade etti.
Bayram Ay, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi ile birlikte Erzincan, Erzurum, Bingöl, Muş, Hakkari, Van ve Ağrı’nın kırsal bölgelerinde gezginci arıcılık yapan Ordulu üreticilerle bir araya geldi. Van’daki programda Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Dr. Ersin Dilber de katıldı. Ziyaret kapsamında Van’ın Özalp ilçesinde arıcılık yapan üretici Sıtkı Bozkurt’un bal hasadı gerçekleştirildi.
Ziyaretler sırasında açıklamalarda bulunan Bayram Ay, "Türkiye’nin farklı bölgelerinde zorlu şartlarda üretim yapan gezginci arıcıları ziyaret ederek sorunlarını yerinde dinliyoruz. Haziran ayında da Sivas ve Erzincan’da faaliyet gösteren gezginci arıcıları ziyaret ettik" dedi. Ay, "Dünyanın en tatlı gıdası olan balın doğadan sofralara gelene kadar geçtiği tüm aşamaları yerinde görüyoruz. Üreticilerimizin emeklerini ve karşılaştıkları sorunları sahada inceleme fırsatı buluyoruz" diye ekledi.
Ordu'nun bal üretiminde Türkiye’de birinci olduğunu vurgulayan Ay, il genelinde yaklaşık 3 bin 100 arıcılık işletmesinin bulunduğunu söyledi. Yıllık ortalama 16-17 bin ton bal üretimiyle Türkiye üretiminin yaklaşık %17’sinin Ordu tarafından karşılandığına dikkat çeken Ay, "Ordulu arıcılarımız ülkemizin dört bir yanında fedakârca üretim yaparak ülke ekonomisine yaklaşık 7 milyar TL katkı sağlıyor. Arıcılığı geliştirmek ve balın yanında arı ürünlerini çeşitlendirmek amacıyla son 5 yılda Bakanlığımız, yerel kaynaklar ve Dünya Bankası destekli toplam 11 proje uyguladık. Bu projeler kapsamında yaklaşık 45 milyon TL destek sağlandı. Tüm arıcılarımıza 2026 sezonunda bol ve bereketli kazançlar diliyorum" dedi.
Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiftçi ise Van’da gezginci arıcılık yapan üreticileri ziyaret ettiklerini kaydederek, "İl Tarım ve Orman Müdürümüz ile birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde üretim yapan arıcılarımızın yaşadığı sorunları yerinde görmek ve faaliyetlerini incelemek amacıyla bölgeyi ziyaret ediyoruz. Gerçekten zorlu şartlarda üretim yapan arıcılarımızın hem devlet hem de birlik olarak her zaman yanındayız" şeklinde konuştu.

ORDULU ARICILARIN ARI KOVANLARI
