Yeni Birlik Gazetesi
53,2145 %-0.24
61,3403 %-0.2
32,9183 %0.15
3.630.504 %-1.157
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Ortadoğu’da savaş çanları çalıyor: Trump’ın İran kararı petrolü ateşledi!

Ortadoğu’da savaş çanları çalıyor: Trump’ın İran kararı petrolü ateşledi!

Uluslararası piyasalarda Brent petrolün varil fiyatı, ABD’nin İran’a yönelik olası askeri müdahale haberleri ve Hürmüz Boğazı'ndaki arz güvenliğine ilişkin endişelerle yükselişe geçti. Dün günü 105,72 dolardan tamamlayan Brent petrol, bugün saat 09.44 itibarıyla yüzde 1,6 değer kazanarak 107,41 dolara ulaştı. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 103,19 dolardan işlem gördü.

Petrol fiyatlarındaki yukarı yönlü ivmede, ABD Başkanı Donald Trump’ın Çin ziyaretinin ardından İran’a yönelik saldırıları yeniden başlatma olasılığına dair haber akışı belirleyici oldu. Axios haber platformuna konuşan ve ismi açıklanmayan İsrailli bir yetkili, Trump’ın saldırı kararı alması durumunda bu sürecin İsrail ordusuyla koordineli bir şekilde yürütüleceğini ifade etti. Yetkili, söz konusu kararın hafta sonu alınabileceğini ve bu kapsamda İsrail yönetimi ile ordusunun yüksek alarm durumuna geçtiğini öne sürdü.

"Özgürlük Projesi" ve Hürmüz Boğazı Seçeneği

Trump’ın önünde, İran’a yönelik doğrudan askeri müdahalenin yanı sıra ikinci bir seçenek olarak Hürmüz Boğazı’nda mahsur kalan ticari gemilerin kurtarılmasını hedefleyen "Özgürlük Projesi"nin bulunduğu belirtiliyor. Bölgedeki gerilimin sürmesi, piyasalarda arz kesintilerinin uzun vadeli olabileceğine dair endişeleri tetikleyerek fiyatlar üzerindeki baskıyı artırıyor. ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Amiral Brad Cooper, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi’nde yaptığı açıklamada, operasyonlar sonucu İran’ın askeri kapasitesinin zayıfladığını ancak Tahran’ın halen boğaz üzerindeki kontrolünü koruduğunu vurguladı.

Çin ve ABD Arasında Diplomatik Temaslar

Piyasalar, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki görüşmeleri yakından takip ediyor. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, iki ülkenin rakip değil ortak olması gerektiğini ifade ederken; Beyaz Saray, Şi ve Trump’ın "İran’ın nükleer silaha sahip olmaması" ve Hürmüz Boğazı’nın açık tutulması konusunda mutabık kaldığını duyurdu. Trump, Fox News’e verdiği mülakatta Şi’nin bu konuda yardımcı olmaya hazır olduğunu belirtirken, Çin’in Amerikan uçak üreticisi Boeing’den 200 adet uçak satın almayı kabul ettiğini de açıkladı.

Ekonomik ve Teknik Beklentiler

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Hürmüz Boğazı'ndaki trafik kesintilerinden Çin’in ABD’den daha fazla çıkar kaybı yaşadığını, bu nedenle Pekin’in boğazın açılması konusunda Washington’a destek vereceğine inandığını söyledi. Enerji piyasası analistleri, Brent petrolde teknik açıdan 107,78 dolar seviyesinin direnç, 106,90 dolar seviyesinin ise destek bölgesi olarak takip edilebileceğini kaydediyor.