Türkiye’nin bamya üretiminde lider konumda bulunan Osmaniye’de sezonun ilk bamya hasadı başladı. Cevdetiye beldesinde yetiştirilen Sultani çeşidi bamya, üreticiden kilogramı 110 ila 120 lira aralığında alıcı buluyor.
Osmaniye’de, bamya üretimi yüzlerce üretici ailenin geçim kaynağı olarak önemli bir yer tutuyor. Yetiştirilen ürün, Türkiye’nin birçok iline gönderilerek sofralara ulaşıyor. Hasadın yaklaşık 5 ay boyunca aralıksız devam etmesi bekleniyor.
Yağmurlardan dolayı bamya hasadının geç başladığını belirten üretici Mustafa Kayaoğlu, "Yağışlar nedeniyle hem verimde bir miktar kayıp yaşadık hem de sezona yaklaşık 15-20 gün geç başladık. Ancak organik gübreler ve yaptığımız bakımlarla mahsullerimizi toparladık" dedi.
Kayaoğlu, ayrıca Osmaniye’de yaklaşık 4 bin 500 ile 5 bin dönüm ekili bamya arazisi bulunduğunu ve verim ile kalite açısından Osmaniye bamyasının en yüksek değere sahip olduğunu ifade etti. "Bamya üretimi Osmaniye’de yaklaşık 500 aileye istihdam sağlıyor" diyen Kayaoğlu, bu sektörün yaz aylarında çalışan mevsimlik işçiler için önemli bir gelir kaynağı oluşturduğunu, üreticilerin bamyayı 100 liraya alıp, şehir dışına 110-120 lira arasında sattığını aktardı.

TÜRKİYE'NİN BAMYA ÜRETİMİNDE İLK SIRADA YER ALAN OSMANİYE'DE SEZONUN İLK BAMYA HASADI BAŞLADI. SULTANİ ÇEŞİDİ BAMYA, ÜRETİCİDEN KİLOGRAMI 110 İLA 120 LİRADAN ALICI BULUYOR.
