Küresel Piyasalarda Diploması Rüzgarı: Petrol Fiyatları 75 Doların Altına İndi
Küresel enerji piyasalarında bir süredir hakim olan arz endişeleri, kritik deniz rotalarındaki normalleşme adımları ve küresel güçlerin diplomasi masasına dönme sinyalleriyle yerini gevşemeye bıraktı. Dün 76,76 dolara kadar tırmanan Brent petrolün varil fiyatı, günü 73,87 dolardan tamamlamasının ardından bugün de düşüş eğilimini sürdürdü. Gün içinde yüzde 1,2’ye yakın değer kaybeden Brent petrol 72,94 dolara çekilirken, Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 69,62 dolardan alıcı buldu.
Hürmüz Boğazı'nda Tanker Trafiği Yeniden Başladı
Fiyatlardaki aşağı yönlü hareketin en büyük tetikleyicisi, küresel petrol ticaretinin yaklaşık yüzde 20'sinin geçtiği Hürmüz Boğazı'ndan gelen olumlu haberler oldu. Reuters Küresel Enerji Forumu'nda konuşan ABD Enerji Bakanı Chris Wright, boğazdaki tanker geçişlerinin kontrollü şekilde normale döndüğünü açıkladı.
Son 24 saatte bölgeden yaklaşık 72 geminin ve 20 million varil petrolün güvenle geçtiğini belirten Wright, boru hatları da dahil edildiğinde Basra Körfezi'nden çıkan toplam petrol akışının çatışma öncesi dönemden daha yüksek bir seviyeye ulaştığına dikkat çekti.

Washington-Tahran Hattında İsviçre Randevusu
İran'ın gemi geçiş güzergahına döşediği mayınların temizlenmesinin birkaç hafta sürebileceğini ifade eden Bakan Wright, ABD'nin Körfez'deki enerji güvenliğini her koşulda sağlayabileceğini vurguladı. Wright, "İran'ın bundan sonra Hürmüz Boğazı'nı kapatma kabiliyeti olmayacak. En önemli kozlarını ellerinden alıyoruz" diyerek Washington'ın kararlılığını ortaya koydu.
Diplomatik tarafta ise ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, İran ile teknik düzeydeki müzakerelerin devam edeceğini açıkladı. Rubio, ABD Dışişleri ve Enerji bakanlıklarından yetkililerin de yer alacağı teknik heyetlerin, 30 Haziran'da İsviçre'de yeniden masaya oturmasının beklendiğini duyurdu.
ABD ve Rusya Arasında Yaz Sonu İstişaresi
Piyasalardaki risk algısını azaltan bir diğer önemli açıklama ise Moskova'dan geldi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, iki ülke arasındaki kronik sorunların çözümü için ABD ile yeni bir istişare turu planladıklarını belirtti. Karşılıklı diyalog zemininde çeşitli zorluklar yaşansa da bu kritik görüşmelerin yaz sonuna kadar gerçekleşmesini beklediklerini ifade eden Ryabkov'un açıklamaları, küresel jeopolitik riskleri hafifleterek petrol fiyatlarındaki düşüşü destekledi.
Fed'in Faiz Patikasında Beklentiler Değişiyor
Enerji piyasalarını baskılayan makroekonomik faktörlerin başında ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikası adımları geliyor. Küresel enflasyon baskısının hafiflemesiyle birlikte, para piyasalarında Fed'in yıl sonuna kadar iki kez faiz artıracağına yönelik güçlü beklentiler zayıflamaya başladı. Yatırımcılar artık Bankanın bu yıl içinde sadece tek bir faiz artırımı yapacağı senaryosuna ağırlık veriyor. Olası faiz artışlarının ekonomik aktiviteyi yavaşlatarak petrol talebini azaltacağı endişesi, fiyatların yukarı yönlü hareketini sınırlıyor.
Analistler, Brent petrolde teknik olarak 72,33 dolar seviyesinin güçlü bir destek, 73,41 doların ise olası yükselişlerde direnç bölgesi olarak takip edilebileceğini belirtiyor.