Yeni Birlik Gazetesi
55,1696 %0.05
64,5646 %0.09
33,7799 %0.21
3.026.696 %-0.51
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Petrol ve tahvil kıskacında piyasalar direnç noktalarını test ediyor

Petrol ve tahvil kıskacında piyasalar direnç noktalarını test ediyor

ABD-İran hattındaki diplomatik tıkanıklık ve faizlerdeki zirve yarışı piyasalara satıcılı bir seyir olarak yansıyor. Borsa İstanbul dahil tüm dünya endeksleri kritik direnç eşiklerinde yön arıyor.

KAYNAK: AA

Orta Doğu'da ivme kazanan jeopolitik riskler, tırmanan enerji maliyetleri ve küresel faiz oranlarındaki dik tırmanış küresel piyasalarda tam anlamıyla bir türbülans yaratıyor. Washington ile Tahran arasındaki söylem sertleşmesi risk iştahını belirgin şekilde zayıflatırken, yatırımcılar daha temkinli bir pozisyon almaya yöneliyor.

Jeopolitik gerilim enerji maliyetlerini tetikliyor

Bölgedeki diplomatik temasların tıkandığına dair haber akışı, küresel enerji arzına yönelik endişeleri yeniden alevlendirdi. ABD kanadından gelen sert mesajlar ve İran cephesinden yapılan açıklamalar, Brent petrolün varil fiyatını yüzde 0,6 artışla 91,4 dolar seviyesine taşıdı.

Enerji fiyatlarındaki bu tırmanış, küresel ölçekte enflasyonist baskıların tekrar güçleneceği beklentisini doğurarak tahvil piyasalarında ciddi bir satış dalgasına yol açtı.

Tahvil faizlerinde tarihi zirveler test ediliyor

Artan enflasyon kaygılarıyla birlikte ABD 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 4,74 seviyesinde dengelenirken, 30 yıllık borçlanma maliyeti yüzde 5,32 ile 2007 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. Asya tarafında ise Japonya 10 yıllık tahvil getirisi yüzde 2,94’ü görerek 1996 sonrasının zirvesine yerleşti.

Gelişmeler karşısında güvenli liman arayışı öne çıkarken Dolar endeksi 99,7 seviyesine yükseldi, ons altın ise hafif gerilemeyle 4 bin 394 dolardan alıcı buldu.

Küresel borsalarda kırmızı tablo hakim

Makroekonomik verilerin ve şirket yatırımlarının gölgesinde New York borsası günü kayıpla kapattı. S&P 500 ve Dow Jones endeksleri yaklaşık yüzde 0,5 değer kaybederken, teknoloji devi Nvidia'nın devasa yatırım açıklamasına rağmen hisselerinde gerileme kaydedildi. Avrupa tarafında da enerji maliyetlerinin getirdiği yükle FTSE 100, CAC 40 ve DAX 40 endekslerinde satıcılı bir seyir izlendi.

Asya genelinde kapanışa yakın Nikkei 225 yüzde 1,9 oranında düşerken, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi günü yüzde 0,28 kayıpla 14.132,06 puandan tamamladı. Dolar/TL ise 47,92 seviyelerinde yatay-yukarı bir seyir izliyor.