Rize Ticaret Borsası (RTB) heyeti, Azerbaycan’ın Lenkeran bölgesine düzenledikleri araştırma gezisi kapsamında modern çay üretim süreçlerini ve kilogramı yaklaşık 20 bin lirayı bulan butik çay üretim modellerini inceledi.
RTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan ve beraberindeki borsa yönetimi ile meclis üyelerinden oluşan heyet, Azerbaycan’ın çay üretim merkezlerinden Lenkeran’a yönelik incelemelerde bulundu. Ziyaret sonrası değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, “Lenkeran’da son derece modern ve yüksek standartlarda üretim yapan tesisleri görme fırsatı bulduk. Kaliteli ve katma değerli ürün üretildiğinde, bunun dünya pazarlarında ne kadar güçlü bir karşılık bulduğunu bir kez daha müşahede ettik.”
Azerbaycan’da üretilen özel butik çayların kilogram fiyatının 800 ila 1000 Manat (yaklaşık 20 bin Türk Lirası) gibi yüksek rakamlardan alıcı bulduğunu belirten Erdoğan, “Bu durum, sektörümüzün geleceği ve katma değerli üretime yönelmesi açısından örnek alınması gereken çok önemli bir modeldir.”
Türk çayını daha değerli hale getirmenin yolları üzerinde çalışmalarını sürdüreceklerinin altını çizen Erdoğan, Azerbaycan’daki hasat tekniklerinin de dikkat çekici olduğunu vurguladı. Üreticilerin çay filizinin en üst kısmındaki genç yaprakları dikkatle topladığını ifade eden Erdoğan, “Azerbaycan’daki çay bahçelerinin kurumaması için ciddi bir yapay sulama sistemi kurulmuş.” dedi.
Ayrıca, sıcak iklimin böceklenmeye sebep olduğunu ve bu nedenle periyodik olarak kimyasal ilaçlama yapıldığını aktaran Erdoğan, “Bu durum, ülkemizin sahip olduğu eşsiz mikroklimanın değerini bir kez daha ortaya koyuyor.” şeklinde konuştu.
Kar yağışının Türk çayı üretiminde doğal bir koruma sağladığını vurgulayan Erdoğan, “İnanıyorum ki çay sektörümüzdeki yapısal sorunları çözersek, doğal yöntemlerle ürettiğimiz kaliteli Türk çayını dünya pazarlarında hak ettiği yüksek değerle satabiliriz.” dedi.

RİZE TİCARET BORSASI HEYETİ, AZERBAYCAN’IN LENKERAN BÖLGESİNE DÜZENLEDİKLERİ ARAŞTIRMA GEZİSİNDE MODERN ÇAY ÜRETİM SÜREÇLERİ İLE KİLOGRAMI YAKLAŞIK 20 BİN LİRAYI BULAN BUTİK ÇAY ÜRETİM MODELLERİNİ İNCELEDİ.
